ALOITA NYT

Suonikohjut häpyhuulissa ja 10 muuta kysymystä raskausajasta

lantionpohjan lihakset raskaus seksi turvotus virtsankarkailu
Virtsankarkailu raskausaikana

Onko normaalia, jos pissaa tulee housuihin raskausaikana? Entä jos seksiä ei tee mieli? Tai jos tilanne on päinvastainen ja kumppanista on vaikeaa pitää näppejään irti? Kuinka todennäköistä on, että lapsivedet menevät kaupassa?

Raskausaikana saattaa ilmetä erilaisia vaivoja, joista ei ennen raskautta ole kuullutkaan. On hyvä kuitenkin muistaa, että raskaus on luonnollinen olotila ja saattaa hyvinkin olla naisen parasta aikaa. Se on kuitenkin myös suurten muutosten aikaa.

Muutokset pelottavat, koska ne ovat aina hyppy tuntemattomaan. Raskauteen ja synnytykseen liittyvä epävarmuus on aivan ymmärrettävää. Tieto on parasta lääkettä epävarmuudesta nouseviin pelkoihin.

Yleisiä raskausvaivoja ovat ummetus, turvotus ja virtsankarkailu. Ne kaikki ovat normaaleja seurauksia raskauden aiheuttamista muutoksista.

Kuuntele Nordic Fit Maman suositun Kehtaanko kysyä -podcastin jakso 6 Suonikohjut häpyhuulissa ja 10 muuta kysymystä raskausajasta. Vieraana kätilö Milla Repo. Alla tekstissä muutamia vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin, lisää podcastissa.  

 

Miksi raskausaikana turvottaa ja muodostuu kaasua?

Hormonitasot heittelevät ja tämä näkyy esimerkiksi sileän lihaskudoksen löystymisenä. Sileää lihaskudosta löytyy suolistosta ja virtsarakosta. Suoliston kannalta tämä tarkoittaa ruokamassan liikkeen hidastumista, joka ilmenee ummetuksena. Mutta tämä ei ole pelkästään huono asia. Ruuan hidas eteneminen varmistaa ravintoaineiden paremman imeytymisen.

Turvotus on hyvin yleistä etenkin alkuraskaudessa. Sen pääsyy on veren määrän lisääntyminen. Ruokavalio saattaa auttaa. Suola minimiin, enemmän kuituja ja vettä. Jalkojen nostaminen sydämen yläpuolelle laittaa nesteet virtaamaan. Hyvä vinkki on nostaa jalat tyynylle sohvalla maatessaan.  

 

Virtsankarkailu raskausaikana on yleistä - jo raskausaikana kannattaa treenata lantionpohjan lihaksia

Noin kolmasosa naisista kärsii raskausaikana ja synnytyksen jälkeen virtsankarkailusta. Se on aivan normaalia ja syyt siihen löytyvät jälleen hormoneista. Kasvava lapsi alkaa painaa myös virtsarakkoa.

Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ovat avuksi tässäkin vaivassa.

Lantionpohjan lihaksiin kannattaakin tutustua jo raskausaikana ja mielummin aikasemminkin. Hyväkuntopiset lihakset saattavat nopeuttaa synnytyksen etenemistä ja lisäksi auttavat siitä palautumisessa. Lantionpohjan lihakset on helpompi tunnistaa ja aktivoida synnytyksen jälkeen, jos niitä on harjoitettu jo aiemmin.

Lantionpohjan kunto vaikuttaa hyvinvointiimme monin tavoin. Kunnossa olevat alapään lihakset pitävät paitsi virtsan siellä, minne se kuuluu, ne tukevat yhteistyössä keskivartalon muiden syvien lihasten kanssa lanneselkää ja vaikuttavat kehon asennon hallintaan.

Hyväkuntoiset lihakset ehkäisevät tehokkaasti laskeumia ja bonuksena hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset tekevät seksistä nautittavampaa.

 

Seksi raskausaikana - onko se vaaraksi vauvalle?

Seksi on asia, joka herättää paljon kysymyksiä odottavien ja synnyttäneiden äitien keskuudessa. Haluttomuus on tänä herkkänä aikana hyvinkin yleistä ja siihen on monia syitä.

Keho muuttuu monin tavoin ja hormonitasot vaihtelevat. Rinnat ovat arat ja saattavat valua maitoa juuri väärällä hetkellä. Pissakin saattaa lirahtaa kesken petipuuhien. Lisäksi häpyliitoksen löystyminen aiheuttaa kipuja.

Vaikka vatsassa oleva tai edes kehdossa nukkuva pikkuvauva ei ole tietoinen siitä, mitä heidän vanhempansa puuhaavat, saattaa ajatus yleisöstä tuntua seksiä harrastettaessa häiritsevältä. Seksistä ei kuitenkaan ole mitään vaaraa vauvalle raskausaikana.

Tämä kaikki on normaalia. Paras ratkaisu tähänkin asiaan on rehellinen keskustelu kumppanin kanssa.

On myös mahdollista, että käykin aivan toisin ja seksihalut lisääntyvät. Moni raskaana oleva nainen kokee itsensä suorastaan kukkeaksi. Rinnat kasvavat. Lantionalueen verenkierron vilkastuessa vaginan kosteus ja tuntoherkkyys lisääntyvät. Orgasmit tulevat helpommin. Ei ole epätavallista sekään, että nainen alkaa vihdoin, koko aikuisikänsä kehonegatiivisuutta tunnettuaan, kokeakin kehonsa kauniiksi. Kun vatsassa kasvaa uusi ihminen, keho alkaakin näyttää kauniimmalta kuin koskaan.

Kuuntele myös Kehtaanko kysyä -podcastin osa 2 - Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen.

 

Suonikohjut häpyhuulissa ja kakka kesken synnytyksen 

Eräs harmillinen raskaudenaikainen vaiva on suonikohjut. Niitä saattaa ilmetä jopa häpyhuulissa. Syy on laskimoiden löystyneissä läpissä. 

Suonikohjut voivat olla kipeitä, mutta vaarallisia ne eivät ole. Onneksi ne yleensä vähitellen poistuvat synnytyksen jälkeen. Mukavat vaatteet, kevyt liikunta ja kyykkyasennon välttäminen helpottavat.

Podcastissa kuulet myös synnytyssalissa käyttäytymisestä. Ja vastauksen kysymykseen mitä lähes kaikki synnyttäjät pohtivat, mutta eivät kehtaa kysyä: entä jos kakkaa kesken synnytyksen? Kuuntele kätilön vastaus siihen mistä uloste saattaa olla merkki. 

 

Synnyttämisen sääntö numero yksi on ettei sääntöjä ole

Synnyttämisen sääntö numero yksi on, ettei sääntöjä ole eikä etukäteen kannata huolehtia, mitä synnytyssalissa tapahtuu. Kokeneet kätilöt ovat nähneet todennäköisesti kaiken ja olet hyvissä käsissä. Luota siis heihin ja anna luonnon hoitaa loput.

Ja vielä yksi vinkki synnytykseen valmistautuvalle: älä katso synnytysvideoita! Synnytys kestää usein tunteja mutta videot vain minuutteja. Videot keskittyvät draamaan ja kohokohtiin mutta tosiasiassa synnyttäminen saattaa olla enimmäkseen jopa hieman tylsää. Videoiden katsomisen sijaan kannattaa keskustella asiantuntijoiden kanssa ja satsata synnytykseen valmistautumiseen, turvan tunteeseen ja odottajan hyvään oloon.

 

Lue myös harjoitussupistuksista, pahoinvoinnista ja lääkityksestä raskausaikana.

Blogistamme löydät tietoa myös liikunnasta rauskausaikana ja mitä hyötyä siitä on vatsassa kasvavalle vauvalle. Kehtaanko kysyä -podcastin jaksosta 44 - kuulet lisää Kehon muutoksista raskausaikana ja liikunnasta eri kolmanneksilla. 

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset