Kouluikäisen hammashoito
Seitsemänvuotiaasi aloittaa koulun, ja yhtäkkiä et tiedäkään enää mitä hän puuhailee koko päivän. Päivähoidosta sai yksityiskohtaisen raportin lapsen syömisestä, nukkumisesta ja kenen kanssa hän oli leikkinyt, ja nyt tuntuu siltä kuin kaikki informaatio on sinulta salattu, ja ainoa tiedonanto on sykettä kohottavat Wilma-viestit. Hampaiden hoidon suhteen saat kuitenkin edelleen olla yhtä läsnä oleva vanhempi kuten ennenkin.
Hampaiden harjaus vaatii vanhemman apua 10 ikävuoteen asti
Vaikka kouluikäinen lapsesi olisi sitä mieltä, että hän osaa nyt kaiken tehdä itse, hampaiden harjaus vaatii vanhemman apua 10 ikävuoteen asti. Varsinkin maitohampaiden vaihtuessa pysyviin, harjaustekniikka vaatii hyvää näkyvyyttä ja aikuisen hienomotoriikkaa, jotta kaikki eri tasoissa olevat hampaat saadaan puhdistettua. Lapsesi saattaa vastustaa heiluvien hampaiden harjaamista, mutta harjaamattomista hampaista suuhun syntyy helposti ientulehdus ja heiluminen muuttuu kivuliaaksi.
Koulun aloitus on hyvä hetki tarkastaa, onko hammastahnan fluorimäärä sopiva. Junioritahnassa, kuten aikuisen tahnassakin, fluoripitoisuus on 1450-1500ppm, ja tätä tulisi käyttää kuuden vuoden iästä. Sähköhammasharja on hampaille hyvä hankinta, koska tällä puhdistuminen on todettu tehokkaammaksi kuin käsihammasharjalla. Kuitenkin myös hyvän sähköhammasharjan moottori kuluu iän mukaan, ja on säännöllisesti uusittava. Hammaslangan käyttö kerran vuorokaudessa on hyvä aloittaa, kun pysyvät hampaat ovat puhjenneet suuhun.
Maitohampaat vaihtuvat kahdessa erässä
Ensimmäisessä vaihduntavaiheessa, 6-8 vuotiailla, vaihtuu kahdeksan etuhamasta, ja samaan aikaan puhkeaa hammasrivin taakse ensimmäiset pysyvät poskihampaat, jotka saattaa jäädä huomaamatta, koska mikään hammas ei ole irronnut.
Toisessa vaihduntavaiheessa, 9-11 vuotiaalla vaihtuu sivustojen 12 maitohammasta. Reikiintymättömät maitohampaat lapsella on tärkeä monesta syystä, joista yksi on nimenomaan tämä hampaiden vaihdunta kahdessa erässä – maitohampaita ja pysyviä hampaita ovat vuosia samaan aikaan suussa, ja kariesbakteerit siirtyvät maitohampaista pysyviin.
Valitse hampaiden kannalta terveellinen välipala
Koululainen tarvitsee välipaloja jaksaakseen pitkän päivän, ja vielä läksyjen ja harrastuksien parissa. Hampaiden kannalta on hyvä sopia yhdessä lapsen kanssa mikä on terveellinen välipala, joka on tarpeeksi täyttävä, jota napostelua ei tule turhaan paljon.
Hampaat kestävät vuorokaudessa 5-6 syöntikertaa, joiden välillä on oltava tarpeeksi aikaa, jotta hampaat ei reikiinny tiheiden happohyökkäyksien takia. Janojuomana tulisi olla vesi, myös urheiluharrastuksissa. Makuvedet ja makeutetut kivennäisvedet vaatii tarkkaa sisällysluettelon tutkimista, koska monessa saattaa olla lisätty sokeria. Myös sokerittomat mehut ja limut on hampaille happamia, ja energiajuomat ei ole lapsille tarkoitettu.
Mitä tehdä hammastapaturman sattuessa
Kolmasosalle lapsista tapahtuu joskus hammastapaturma, ja suurin osa tapaturmista tapahtuu 2-4 ja 8-10 vuotiailla. Hammastapaturman sattuessa on aina hakeuduttava hammaslääkärin tarkatukseen.
Tapaturmavakuutus korvaa hammastapaturman hoitoa myös yksityispuolella, josta voi valita lasten hammastapaturmiin perehtyneen lastenhammashoidon erikoishammaslääkäriä.
Jos pysyvä hammas irtoaa kokonaisuudessaan lapsen suusta, hampaan selviytymiselle tärkeintä on laittaa hammas heti takaisin kuoppaansa. Jos hammasta ei saada heti takaisin kuoppaan, tulee se säilyttää maidossa. Hampaan laittaminen takaisin kuoppaan koskee vain pysyviä hampaita. Maitohampaat annetaan hammaskeijulle.
Säännöllisillä tarkastuksilla on kauaskantoinen vaikutus
Säännölliset hammastarkastukset takaavat sen, että mahdolliset reikiintymiset huomataan ajoissa, ja reikiintyminen voidaan pysäyttää. Hammastarkastukset luovat myös lapselle turvallisen olon hammashoitolassa, johon saattaa joskus tulevaisuudessa tulla kiireisempi käynti esimerkiksi hammastapaturman takia.
Hammaslääkäri määrittää lapselle yksilöllisen tarkastusvälin. Koska lapsen elämässä muutokset voivat tapahtua nopeasti, nyrkkisääntönä voidaan kuitenkin pitää vuosittaisia hammashoitokäyntejä.
Näin pidät koululaisesi syynterveydestä hyvää huolta!
My Blomqvist
Lasten hammashoidon erikoishammaslääkäri, Hammas Mehiläinen
Lähde: Karieksen (hallinta). Käypä hoito -suositus. Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin ja Suomen Hammaslääkäriseura Apollonian asettama työryhmä. Helsinki: Suomalainen Lääkäriseura Duodecim 2020 [päivitetty 10.1.2023]. www.käypähoito.fi.