Seksi synnytyksen jälkeen ja lantionpohjan lihasten vaikutus seksielämään
Synnytyksen jälkeen elämä jatkuu uudenlaisena. Vauva vaatii paljon aikaa, ja on normaalia, että alussa parisuhde vauvan toiseen vanhempaan saattaa jäädä vähemmälle huomiolle.
Mutta ennen pitkää elämä asettuu uomiinsa ja esimerkiksi seksi tulee taas kuvioihin.
Seksin aloittamista synnytyksen jälkeen ei kuitenkaan pidä kiirehtiä. Naisen keho sekä mieli ovat kokeneet raskauden aikana ja synnytyksessä valtavan muutoksen. Hän tarvitsee aikaa toipuakseen ja saadakseen taas yhteyden seksuaalisuuteensa ja naiseuteensa.
Videolla kätilö ja synnytysvalmentaja Jenna Hellstén kertoo, kuinka seksin ja seksuaalisuuden herättämiin tunteisiin voi suhtautua. Video on osa Raskaana oleville tarkoitetun valmennuksen 4. kolmannesta. Kuulet videolta myös mikä Jennan mukaan on tärkeintä, mitä äiti synnytyksen jälkeen tarvitsee.
Seksuaalisuutta voi toteuttaa monin eri tavoin
Äiti elää alussa symbioosissa vauvan kanssa, erityisesti jos hän imettää. Hänen läheisyydentarvekiintiönsä saattaa olla jonkin aikaa niin täynnä, että kumppanin lähestymisyritykset voivat tuntua jopa vastenmielisiltä. Myös imetyshormonit vähentävät seksihaluja.
Jos synnytyksessä on tullut repeämiä, niiden on luonnollisesti annettava rauhassa parantua. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei seksi ole ainoastaan yhdyntää vaan se voi olla läheisyyttä, ihoaikaa, kumppanin kanssa. Seksuaalisuutta voi toteuttaa monin eri tavoin.
Äiti kaipaa varmasti hoivaa ja rakkautta ja niiden kautta voidaan vähitellen päästä seksiinkin.
Kommunikointi tässä vaiheessa on erityisen tärkeää. Äidin on hyvä kertoa kumppanilleen tunteistaan ja tuntemuksistaan. Kumppanin voi olla muuten vaikea ymmärtää lapsen äidissä tapahtunutta muutosta naisesta äidiksi ja niiden yhteensovittamista.
Aivan kuten vastasyntynyt, myös vastasyntynyt äiti ansaitsee huolenpitoa. Hänen kehonsa on kasvattanut uuden elämän. Sitä ihmettä on syytä juhlia. ❤️
Kuuntele myös Kehtaanko kysyä -podcastin jakso Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen.
Ehkäisy raskauden ja synnytyksen jälkeen
Synnytyksestä toipuminen on kaikilla erilaista ja on yksilöllistä, kuinka nopeasti äiti kokee toipuneensa. Kuukautiset voivat alkaa jo parin kuukauden päästä synnytyksestä tai sitten vasta vuoden päästä.
On kuitenkin hyvä muistaa, että munasolu voi irrota vaikka kuukautisia ei vielä tulisikaan joten raskautuminen voi olla mahdollista pian synnytyksen jälkeenkin. Ehkäisystä on siis huolehdittava heti kun seksiä alkaa harjoittaa.
Kondomi on alussa kätevin ehkäisyväline. Lääkäri käy jälkitarkastuksessa läpi eri ehkäisymahdollisuudet.
Raskauden jälkeen muuttunut keho
Jos keskivartalon lihakset eivät ole kunnossa ja vartalo ei tunnu omalta, on sillä suuri vaikutus siihen, millainen olo meillä on itsestämme. Jos tunnemme olomme joksikin muuksi kuin omaksi itseksemme omassa vartalossamme, heijastuu se luonnollisesti myös siihen, kuinka seksuaalisiksi itsemme miellämme tai kuinka koemme toisen ihmisen kosketuksen.
Raskaus, synnytys ja mahdollinen iso leikkaus, jos synnytit sektiolla, sekä imetys ovat kaikki isoja asioita, joilla on suuri vaikutus kehoomme ja kehonkuvaan. Aina kehon muutoksia ei ole helppo hyväksyä ja niille on tärkeää antaa aikaa. Tärkeää on antaa aikaa myös mielle, jotta se pääsee rauhassa uuden tilanteen tasalle.
Kuuntele podcast Mitä kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen.
Lantionpohjan lihasten vaikutus seksielämään
Lantionpohjan lihasten ja syvien vatsan lihasten kunto vaikuttaa seksielämään monella tavalla. Jos hermotus on heikentynyt, esim. leikkauksen, arpikudoksen tai muun vaurion johdosta, saattaa tuntoaistikin poiketa normaalista.
Jos lantionpohjaan ei saada kunnon kontrollia, tai siellä on jatkuva jännitys päällä, vaikuttaa sekin siihen, kuinka tunnemme. Jatkuvasti jännittynyttä lantionpohjaa voi verrata esim. puutuneeseen raajaan, jos makaamme kätemme päällä niin, että käsi puutuu, tuntuu se tunnottomalta ja sitä on vaikea hallita.
Lantionpohjan lihasten harjoittelu lisää seksuaalista kiihotusta
Lantionpohjan lihaksia harjoittamalla voidaan pitää lihakset vahvoina ja paremmassa kunnossa, sillä iän myötä lihakset ja sidekudokset luontaisesti heikkenevät. Lihasten harjoittelu lisää myös seksuaalista kiihotusta ja mielihyvän tunnetta, sillä emättimen supistaminen yhdynnän tai sooloseksin aikana onnistuu paremmin vahvojen lantionpohjan lihasten avulla.
Yhtä tärkeää kuin harjoittelu on myös lantionpohjan lihasten rentouttaminen. Stressi ja liika tai liian kova harjoittelu saattavat johtaa liian kireisiin lantionpohjan lihaksiin. Harjoittelun lisäksi arkeen on tärkeää sisällyttää myös (lantionpohjan) rentoutushetkiä.
Turvalliset, asiantuntijoiden suunnittelemat ohjeet videoineen sektio- ja episiotomia-arpien käsittelyyn, sekä turvalliseen lantionpohjan ja erkauman kuntoutukseen löydät Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksesta. ❤️
"Kuntouta keskivartalo -valmennuksen seurauksena selkäkivut ja virtsankarkailut katosivat ja bonuksena seksielämäni parani parantuneen lantionpohjan lihasten kunnon myötä. Olen todella iloinen ja kiitollinen!"
- Mira, lapset 5v ja 2v
Seksistä ja seksuaalisuudesta raskauden ja synnytyksen jälkeen, kehon muutoksista, mielialasta ja alapään toipumisesta sekä ehkäisystä puhutaan lisää Raskaana oleville tarkoitetun valmennuksen 4. kolmanneksessa. Mukana ovat kätilön lisäksi äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeutit sekä synnytyslääkäri.
Lue myös blogi 6 vinkkiä alapään hoitoon synnytyksen jälkeen.