Litra pierua on normaalia....
….ellei se ole kovin pahanhajuista.
Esimerkiksi tästä aiheesta Riina keskustelee lääkäri Emilia Vuorisalmen kanssa Nordic Fit Maman Kehtaanko kysyä podcastin jaksossa Suoliston ongelmat ja niiden vaikutukset arkielämään.
Ruoansulatusvaivat ovat raskaudenaikaisista vaivoista yleisimpiä. Esimerkiksi ummetus on hyvin yleinen vaiva. Muutaman päivän kova vatsa on normaalia ja syy löytyy yleensä elintavoista. Emme esimerkiksi saa tarpeeksi kuitua. Meidän pitäisi saada sitä n 30-35 grammaa mutta määrä jää yleensä noin kahteenkymmeneen.
Riittävästä nesteensaannista tulisi myös huolehtia. Ja hyvä vinkki ummetuksen ehkäisyyn on hyvien rasvojen lisääminen ruokavalioon. Esimerkiksi lusikallinen hyvälaatuista kookos- tai oliiviöljyä aamiaisen yhteydessä tekee hyvää solukalvoillemme.
Liikunnan merkitystä yleiseen hyvinvointiin ja suolistomme terveyteen ei myöskään voi liioitella.
Stressi lisää suolistovaivoja
Löysävatsaisuuden yleisin syy taas on stressi. Elimistömme on evoluutionsa myötä kehittänyt valmiuksia uhkaavista tilanteista selviämiseen. Stressihormoni kortisolin tasojen noustessa keho ei keskity ruuansulatukseen vaan taistelemiseen ja pakenemiseen. Seurauksena on löysä vatsa.
Sekä stressiä että suolistovaivoja voi ehkäistä opettamalla oikea hengitystekniikka. Vagushermo, joka säätelee sekä sympaattista että parasympaattista hermostoamme, kietoutuu pallean ympärille. Syvään hengitettäessämme keho saa signaalin, että voimme rauhoittua.
Rauhoita ruokailut
Syömishetket kannattaa rauhoittaa ja keskittyä siihen, mitä syö. Rentoutuneessa kehossa ruoka sulaa paremmin. Pieni hiljainen hetki ennen ja jälkeen aterian on hyväksi niin mielelle kuin ruumiille. Ihminen sitä paitsi syö myös silmillään. Kun katsomme ruokaamme, lähetämme aivoillemme signaaleja siitä, mitä kehoomme on tulossa.
Fiilistele siis ateriaasi kaikessa rauhassa! Ja muista värien merkitys: lautaselle on hyvä kasata eri värisiä kasviksia niin varmistat tärkeitten ravintoaineiden saannin.
Eroon pahanhajuisista ilmavaivoista ruokavalion avulla
Mistä sitten johtuvat turvotukset ja ilmavaivat? Normaalitilanteessa ravintoaineiden talteenotto tapahtuu ohutsuolessa. Jos siellä on jotain, esimerkiksi stressin aiheuttamaa häikkää, proteiinit eivät ehkä imeydykään vaan kulkeutuvat paksusuoleen, jossa bakteerit ne hajottavat rikkipitoisiksi yhdisteiksi. Paha haju johtuu tästä.
Paha haju saattaa myös johtua ruokavaliosta. Kannattaa siis tarkkailla, onko vatsavaivojen ja ruokavalintojen välillä yhteyttä. Ja jos olet matkustanut, voi vaivoihin syynä olla loiset.
Antibioottikuurit ja suoliston terveys
Antibioottikuurit ovat suoliston terveyden kannalta haastavia, sillä ne ”kulottavat pellon”, eli tappavat tarpeellisen kasvuston suolistossa. Pro- ja prebiootit auttavat. Hyviä bakteereja kannattaa ruokkia esimerkiksi kurpitsakeitolla ja hyvillä hiilareilla. Ja kannattaa myös muistaa, ettei liika hygienia ole hyväksi. Marjoja voi syödä suoraan puskista ja metsässä voi kävellä paljain jaloin. Tämä on tärkeää myös lapsille.
Stressivatsalle parasta hoitoa on kuitenkin stressin aisoihin saaminen, Emilia muistuttaa.
Ja lääkäriin kannattaa hakeutua aina kun huolestuttaa ja vaivat pitkittyvät, jos ei muuten niin oman mielenrauhan takia.
Lopuksi vielä Emilian vinkki: lapselle menevään smoothieen kannattaa laittaa (salaa) kesäkurpitsaa sinne banaanien ja mansikoiden sekaan, sillä se ei maistu. Ehkä kukkakaalikin menisi, kuten Emilia tulee vahingossa ehdottaneeksi.
Klikkaa Kehtaanko kysyä -podcasteihin tai kuuntele Suoliston ongelmat ja niiden vaikutukset arkielämään alta.