ALOITA NYT

Entä jos en ihan oikeesti jaksa?

stressinhallinta äitiys
 

Useimmat äidit tuntevat ajoittain niin syvää uupumusta, että arjesta suoriutuminen saattaa tuntua täysin ylivoimaiselta ja mieleen saattaa nousta synkkiä ajatuksia.

Riina kertoo podcastissamme avoimesti omasta uupumuksestaan, joka oli niin syvää, ettei hän osannut hakea apua. Onneksi aviomies osasi. 

Nordic Fit Maman viidennessä podcastissa Riina juttelee stressinhallintaan erikoistuneen valmentaja Maria Rautavan kanssa palautumisen merkityksestä.

 

Vanhemman uupuminen

Palautumisesta puhutaan yleensä lähinnä treenaamisen ja työstressin yhteydessä, mutta palautuminen on tärkeää myös vanhemmille.

Esimerkiksi univaje johtaa helposti putkiajatteluun ja perspektiivin vääristymiseen, ja kuten Riinan tapauksessa, täydelliseen voimattomuuteen hallita arkea.

Jokaisen päivän tulisi sisältää palautumisen mahdollisuus, muistuttaa Maria. Pienetkin omat hetket arjessa helpottavat rikkonaisten öiden jälkeistä palautumista ja vauva-arjen kaaosta.

Oma tila on tärkeää. Sen löytämisestä pitäisi tehdä ykkösasia. Se on tärkeää sekä äidille että lapselle ja koko perheelle. Vanhempien vointi nimittäin heijastuu lasten vointiin. 

 

Vanhemman aito läsnäolo auttaa sekä vanhempaa että lasta

Maria korostaa myös aidon läsnäolon merkitystä. Lapsi kyllä vaistoaa, jos vanhemman ajatukset ovat muualla. Imettäminenkin kännykkä kädessä on huono ajatus.

Jos lapsi oireilee, kokeile muuttuuko tilanne, jos vietät tietoisesti hänen kanssaan enemmän aikaa, Maria ehdottaa.

Vaikka pikkulapsiaika on ajoittain rankkaa, kuuluu siihen aina hyviäkin hetkiä. 

Sun arki on sun lapsesi lapsuus, Maria muistuttaa. Elämä ei siis voi olla pelkkää suorittamista ja selviytymistä. Se on myös pysähtymistä ja kohtaamista. Leikkiminen lapsen kanssa on mindfulnessia parhaimmillaan! 

 

Jos arki muuttuu liian raskaaksi

Asiasta on hyvä puhua ennen kuin tilanne kärjistyy. Väsymystä ei aina itse edes huomaa. Synkät ajatukset ovat hälytysmerkki, jotka kannattaa ottaa vakavasti. Puhu siis tilanteestasi avoimesti neuvolassa ja pidä myös kumppanisi kartalla. Pyydä rohkeasti apua!  Avunpyyntö ei ole heikkoutta vaan viisautta, Maria muistuttaa.

Jos saat itsesi kiinni pelottavista ajatuksista tai pikaistuksissasi käsittelet vauvaasi tavalla, joka huolestuttaa sinua, pysähdy. Käy tilanne mielessäsi läpi. Mitä oikein tapahtui? Miksi? Kysy, mitä tilanne kertoo sinusta?

Mielikuvaharjoittelu on voimallista. Tapahtumien ja oman käytöksensä prosessointi johtaa parempaan itsetuntemukseen. 

 

Jos vanhempi menettää itsehallintansa

Jos tuntuu, että et enää hallitse itseäsi, poistu tilanteesta. Mene hetkeksi vaikka vessaan. Tee muutama hengitysharjoitus. Hengittele syvään vatsan kautta palleaan ja puhalla keuhkot tyhjäksi. Se rauhoittaa välittömästi. 

Muista, että meillä on kaikilla omat tapamme toteuttaa äitiyttä. Kaikille eivät sovi vauvamuskarit tai naperouinnit. Älä tee äitiydestä suoritusta.  Ole juuri omanlaisesi. Olet lapsellesi kuitenkin aina se kaikkein paras äiti.

 

Klikkaa Kehtaanko kysyä podcasteihin tai kuuntele Äitiyden kielletyt tunteet 2/2 jakso alta. 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset