Tukivyöstä helpotusta selkävaivoihin – käyttövinkkejä raskausaikana ja synnytyksen jälkeen
Tukivyön hyödyistä raskausaikana on jonkin verran tutkimustuloksia, mutta ne eivät ole täysin yksiselitteisiä. Asia jakaa mielipiteitä myös asiantuntijoiden keskuudessa, mutta moni äiti on kertonut saaneensa tukivyöstä apua, erityisesti raskausaikana.
Markkinoilta löytyy kehon tukemiseen erilaisia tukivöitä. Tukivyöt ovat usein helposti kiinnitettäviä ja tukevat kasvavaa raskausvatsaa ja voivat auttaa hahmottamaan keskivartalon tukea myös synnytyksen jälkeen ja siten edesauttaa kehon toipumista synnytyksestä.
Vatsan tukeminen raskausaikana
Raskausaikana tukivyö kohottaa kevyesti vatsaa ja keventää painetta nivusissa, jolloin paine lantionpohjan rakenteissa usein kevenee ja verenkierto alaraajoissa saattaa helpottua. Tukivyö tukee erityisesti keskivartaloa ja kohentaa ryhtiä, mikä puolestaan saattaa vähentää selkäkipuja.
Erilaiset tukivyöt tarjoavat tukea eri tarkoituksiin. Kevyttä tukea tarjoavat, legginsit tai saumaton tukivyö, jotka sopivat myös liikkumiseen. Vankempaa tukea tarjoavat mm. Overbelly ja klassinen raskausajan tukivyö, jota pystyy säätelemään olotilan mukaan. Esimerkiksi Lastentarvikkeen valikoimissa on erilaisia malleja, joista kokeilemalla ja asiantuntevan myyjän avustuksella voi löytää itselleen sopivan.
Saumaton & Overbelly tukivyöt peittävät vatsan, mutta ovat samalla huomaamattomia, joten niiden avulla on mahdollista saada hieman pidempi käyttöaika omille lempipaidoille ja -farkuille. Kevyttä tukea vatsalle tuovat myös äitiyslegginsit.
Synnytyksen jälkeen tukivyö tukee toipuvaa keskivartaloa
Tukivyöstä voi olla apua raskauden jälkeen, sisäelinten ja lihasten siirtyessä takaisin omille paikoilleen vauvan synnyttyä. Tukivyö tukee keskivartaloa ja vatsalihaksia ja saattaa auttaa mm. hyvän ryhdin ylläpitämisessä, mutta on hyvä muistaa, että lihaskuntoa se ei kasvata.
Synnytyksen jälkeen syviä vatsalihaksia sekä lantionpohjan lihaksia on tärkeää harjoittaa, jotta keskivartaloon ja kehoon saadaan riittävä tuki ja lihakset toimimaan tarkoituksenmukaisella tavalla. Pelkkä tukivyö ei siis riitä raskauden jälkeiseen palautumiseen vaikka siitä apua saattaa ollakin.
Jos haluat tietoa lantionpohjasta ja sen vaikutuksesta kehoon ja treeniohjeita miten vahvistaa keskivartaloa synnytyksen jälkeen, ilmottaudu alta maksuttomaan webinaariin!
WEBINAARI - TURVALLINEN TREENI RASKAUDEN JÄLKEEN
Tukivyön käyttöä suositellaan erityisesti sektion jälkeen
Keisarinleikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen tukivyöstä on todettu olevan hyötyä. Keisarinleikkauksessa vatsaa leikataan useiden kudoskerrosten läpi ja kudosten on todettu paranevan nopeammin, kun vatsaa tuetaan.
Tukivyön käyttäminen vähentää joidenkin tutkimusten mukaan myös leikkauksen jälkeistä kipua ja verenvuotoa. Erikoisliikkeistä saatavia tukivöitä voi käyttää heti synnytyksen jälkeen. Tiesithän, että sektioarpea kannattaa hoitaa? Lue lisää sektioarven hoidosta ja vinkit arven käsittelyyn.
Tukivyöstä apua tyräkipuun synnytyksen jälkeen
Vatsan seudulla esiintyvä tyrä, esimerkiksi napatyrä, voi olla hyvä syy kokeilla tukivyötä. Hauras ja heikko jännesauma (linea alba) vatsassa saattaa altistaa tyrän syntymiseen. Lue lisää jännesaumasta ja vatsalihasten erkaumasta.
Tyrä voi olla ponnistustilanteissa jopa kivulias. Tukivyö usein helpottaa kipua ja tekee ponnistustilanteista turvallisemman, jotta vaiva ei pahene. Toisaalta myös äitiysfysioterapeutin ohjaama kinesioteippaus saattaa olla riittävä tuki tyrään.
Fysioterapeuttien kommentit tukivyön käyttöön
Kysyimme Mehiläisen äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeuteilta, jotka toimivat asiantuntijoina Raskaana olevien- ja Kuntouta keskivartalo@ -valmennuksissamme, näkemystä tukivyön käyttöön. Alla heidän vastauksensa.
"Raskausaikana kasvavan vatsan luoma paine kohdistuu erityisesti alaselkään ja SI-niveliin (engl. sacroiliac joint), jotka yhdistävät selkärangan alaosassa sijaitsevan ristiluun ja suoliluun. Tukivyö vähentää lantioon kohdistuvaa rasitusta ja tasapainottaa alaselkään ja jalkoihin kohdistuvaa kuormitusta sekä helpottaa paineen tunnetta lantionpohjassa, erityisesti viimeisellä kolmanneksella.
SI-nivelissä voi tuntua kipua myös imettäessä, koska hormonaaliset tekijät löysyttävät lantion nivelsiteitä. Myös imettävät äidit kärsivät siis joskus häpyliitoskivuista ja SI-nivelen kivuista, joihin tukivyö saattaa tuoda helpotusta.
Tukivyöstä saattaa olla apua myös ennenaikaisten, rasituksessa koettujen supistusten ehkäisyssä. Paineen tunne sekä vatsan keinuminen liikkuessa voi nimittäin saada kohdun supistelemaan. Toisaalta liian pitkään käytettäessä tukivyön aikaansaama puristus voi myös tuntua epämiellyttävältä. Kipuja ja jopa ennenaikaisia supistuksia voi esiintyä. Tukivyön käyttöä kannattaa kokeilla vain osan aikaa päivästä tai fyysisen rasituksen aikana. Yleensä kokeilemalla oppii, mikä sopii itselle parhaiten."
Muista tukivyön käytössä:
- Tukivyötä ei saa sitoa liian tiukalle. Hengityksen on tärkeää päästä kulkemaan normaalisti palleaan asti siten, että vatsa pääsee kohoamaan sisäänhengitettäessä.
- Tukivyön ei tulisi lisätä painetta lantionpohjaan.
- Tukivyö saattaa aiheuttaa kutinaa iholla.
- Tukivyö ei paranna lihaskuntoa eikä tue keskivartaloa sisältäpäin. Lihaskuntoa ja sisäistä korsettia parantaa vain lihaskuntoharjoittelu eli lantionpohjan- ja syvien vatsalihaksien riittävä tuki.
- Kehosi tarvitsee aikaa palautumiseen. Siltä vei yhdeksän kuukautta muodostaa pesä lapsellesi eikä pesän tyhjennyttyä keskivartalo palaudu hetkessä. Muista siis maltti palautumisessa. Lantionpohjan harjoitteet kannattaa kuitenkin aloittaa jo hyvin pian synnytyksen jälkeen, olitpa synnyttänyt alateitse tai sektiolla.
- Tukivyön hyödyt ja haitat ovat yksilöllisiä. Mikä auttaa yhtä, voi aiheuttaa oireita toiselle. Vöistä ei ole kuitenkaan ole välitöntä haittaa, joten niitä voi rauhassa kokeilla. Monelle tukivyö on esimerkiksi apukeino, joka mahdollistaa kävelylenkit. Silloin tukivyöstä on hyvinkin hyötyä, sillä liikkuminen sekä raskaana että synnytyksen jälkeen on aina hyväksi. Vyötä kannattaakin kokeilla, silloin kun on fyysisesti aktiivinen, esimerkiksi kävelylenkeillä tai koti- tai puutarhatöissä.
Tukivyöstä siis voi saada hetkellistä helpotusta mikäli kehon syvät lihakset tai kasvava maha kaipaavat lisätukea. Pitkän aikavälin ratkaisu on kuitenkin keskivartalon vahvistaminen. Syvien lihasten vahvistaminen on pitkäjänteistä työtä joka kannattaa aloittaa jo raskausaikana ja tehdä treenistä itselleen rutiini joka kestää läpi elämän.
Lue lisää jo tuhansien naisten valitsemasta Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksesta. Nordic Fit Maman valmennusten avulla otat hyvinvoinnistasi huolehtiminen vaivattomasti osaksi arkeasi! ❤️
Lähteet:
Äitiysfysioterapeutit Outi Ojala ja Sari Helminen, Mehiläinen
Kuva: Lastentarvike