ALOITA NYT

Toiset 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta

lantionpohjan lihakset vatsalihasten erkauma
Toiset 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta

Erilaisten tutkimusten ja arvioiden mukaan suorien vatsalihasten erkaumasta kärsii vielä vuosi synnytyksen jälkeen kolmasosa synnyttäneistä naisista. Ei mikään pikku juttu siis. Tietämättömyyttään erkaumaa saattaa pahentaa esim. liian rankalla treenillä tai liian varhain synnytyksen jälkeen aloitetulla harjoittelulla, mutta hyvä puoli asiassa on se, että erkauman, kuten myös lantionpohjan, kuntouttaminen ei ole koskaan liian myöhäistä.

 

Toiset 7 faktaa vatsalihasten erkaumasta

Edelliset 7 faktaa erkaumasta löydät myös blogistamme. Lisäksi voit osallistua maksuttomalle minikurssillemme Vatsalihasten erkauma ja miten aloitat erkauman kuntoutuksen. Saat kurssilla kolmen päivän aikana tietoa ja harjoitteita joilla aloitat  vatsalihasten erkauman kuntouttamisen.

1. Ota koko vartalo huomioon

Ei ole yhtä ainoaa, oikeaa liikettä kuntouttaa vatsalihasten erkaumaa. Kuntoutuksessa yleisesti ottaen on tärkeää ottaa huomioon koko keho, mukaan lukien ryhti ja hengitys.

2. Säännöllinen harjoittelu

Vatsalihasten erkauman kuntoutus on säännöllistä ja pitkäjänteistä työtä, missä usein on opeteltava täysin uusia tapoja harjoittaa keskivartalon syviä lihaksia, mitä välttämättä aiemmin ei ole treenattu. Muutamalla liikkeellä ja muutamalla viikolla ei välttämättä vielä korjata raskauden aiheuttamia muutoksia kehossa, mutta toisaalta on hyvä todeta samalla, että usein Kuntouta keskivartalo® –valmennuksessamme jo muutaman viikon säännöllisen harjoittelun jälkeen naiset alkavat huomata muutoksia kehossaan, esim. virtsankarkailun vähentymistä, lantionpohjan lihasten parempaa aktivaatiota ja selkäsärkyjen poistumista.

3. Hae tarvittaessa henkilökohtaista apua

Korjaukset kehon linjaukseen, hengitys, hyvä tekniikka esimerkiksi vauvaa nostaessa sekä noustessa makuulta saattavat kaikki vaikuttaa erittäin paljon vatsalihasten erkauman kuntoutumiseen. Joskus kuitenkin saattaa tuntua siltä, että tarvitaan lisäksi muita keinoja auttamaan kehoa toipumisessa ja aivoja löytämään ja aktivoimaan keskivartalon lihakset uudelleen käyttöön. Tällöin kannattaa kääntyä esim. lantionpohjan asioihin perehtyneen fysioterapeutin puoleen, joka voi antaa henkilökohtaisia ohjeita.

4. Ravinnon merkitys

Kudosten palautumiseen vaikuttaa niiden saama ravinto, joten suosi kudoksille hyvää tekeviä ruokia ja juo riittävästi nestettä.

5. Kaikki on yksilöllistä

Yksi yleinen minulle esitetty kysymys on: kuinka kauan kestää erkauman kuntoutus? Se on yksilöllistä, samoin kuin raskaus, synnytys ja naisen kehokin. Kuitenkin yleensä yksi tekijä ylitse muiden auttaa ja nopeuttaa kuntoutumista hyvin paljon: maltti. Liian nopea paluu liian rajuihin harjoituksiin synnytyksen jälkeen saattaa johtaa ikäviin seurauksiin, mm. kohdun- tai emättimen laskeumaan, tyrään tai jopa kasvattaa vatsalihasten erkaumaa. Kun malttaa antaa keholle aikaa palautua raskauden aiheuttamista muutoksista ja hormonimyrskystä ja aloittaa ns. pyramidin pohjalta, eli lantionpohjasta ja syvien vatsalihasten harjoittelusta, pääsee loppujen lopuksi nopeammin ja turvallisemmin myös kovempiin treeneihin käsiksi.

6. Lankut ja vatsarutistukset 

Usein kysytään myös onko mahdollista vielä joskus tehdä lankkuja ja vatsarutistuksia? Sanoisin, että useimmissa tapauksissa kyllä. Tosin vasta kun keskivartalo toimii normaalisti ja vatsalihasten erkauma on parantunut. Silloinkin kannattaa kokeilla erilaisia variaatioita joissa saa keskivartaloon enemmän tukea. On hyvä kuitenkin miettiä MIKSI näitä (ja muita) harjoituksia tehdään. Kyseiset harjoitukset eivät missään nimessä ole ehdottoman tarpeellisia toimivan keskivartalon tai edes kapeamman vyötärön saavuttamiseksi.

7. Erkaumaa kuntouttava treeni ei ole vaikeaa

Olen usein kuullut, että itsestä huolehtimiseen ja jumppaamiseen ei kerta kaikkiaan ole aikaa eikä energiaa vauva-arjessa. Lantionpohjan ja keskivartalon lihasten harjoittaminen ei kuitenkaan ole vaikeaa, eikä vie säännöllisesti tehtynä montaakaan minuuttia aikaa / päivä. Usein jo hyvin pienillä parannuksilla saadaan hienoja tuloksia aikaan, mikä motivoi jatkamaan. Ja juuri tähän tilanteeseen on suunniteltu Kuntouta keskivartalo® –verkkovalmennuksemme. Se tuo helposti päivittäin tehtävät liikkeet saatavillesi ja ammattilaisten suunnittelema treeni etenee progressiivisesti, eli nousujohteisesti kuntouttaen vatsalihasten erkaumaa ja koko vartaloa.

♥ Riina

 

Lue lisää miten aloittaa vatsalihasten erkauman kuntoutus ja 7 faktaa erkaumasta.

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset