Lapsen hammasterveys - hammaslääkärin vinkit vauvojen ja taaperoiden hampaiden hoitoon
Miten pienen lapsen hampaiden harjaus onnistuu parhaiten ja millaista harjaa kannattaa käyttää? Entäpä miten pitkään lapset tarvitsevat ohjausta hampaiden harjaamisessa? Lue kumppanimme Hammas Mehiläisen lasten hammashoitoon erikoistuneen hammaslääkärin vinkit pienten, ja isompienkin, lasten hampaiden hoitoon.
Miksi jo lapsen suun terveys on niin tärkeää?
Suunterveys on osa kokonaisterveyttä ja hyvää elämänlaatua. On tärkeää, että vanhemmat alusta lähtien huolehtivat vauvan ja lapsen hampaista. Vanhemmat opettavat oikeat tavat ja päivittäiset rutiinit. Lapsena huonosti hoidettu suu heijastelee usein aikuisikään ja voi myöhemmin johtaa myös yleisterveydellisiin ongelmiin.
Perheen hampaiden hoito alkaa jo raskausaikana. Odotusaikana etenkin äidin olisi hyvä hoitaa oma suu kuntoon. Sama pätee myös puolisoon. Jos vanhempien suu on huonossa kunnossa, vaikuttaa se myös lapseen ennen ja jälkeen synnytyksen.
Vauvan ja taaperon hampaiden harjaus - miten ja millainen harja missäkin vaiheessa?
Ennen syntymää vauvan suu on puhdas bakteereista. Kun vauvalle puhkeaa ensimmäinen hammas alkaa bakteerien määrä suussa moninkertaistua. Hampaan pinnalle muodostuu plakkia, jossa on runsaasti bakteereja sisältävää kasvustoa ja ravinteita. Plakin myötä myös haitallisten bakteerien määrä voi lisääntyä. Siksi hampaiden puhdistaminen kahdesti päivässä olisi tärkeää. Puhdas hammas ei myöskään reikiinny.
Vauvan hampaita aletaan puhdistamaan heti kun ne ovat puhjenneet, kahdesti päivässä hammasharjalla ja hammastahnalla. Kun hampaita on enemmän, harjataan hampaita kerrallaan kaksi minuuttia.Yhden hampaan harjaamiseen riittä vähempi aika.
Vuoden iästä lähtien aloitetaan ikään sopivan fluorihammastahnan käyttö, jonka fluoridipitoisuus on 1000-1100 ppm. Alle kaksivuotiaille riittää riisinjyvän kokoinen nokare tahnaa 2-6 vuotiaiden harjaan puristetaan herneenkokoinen pallero aamuin ja illain. Fluori suojaa hampaita, joten pelkkä vesipesu ei vauvallekaan riitä.
Etuhampaiden puhdistuksessa on hyvä nostaa lapsen ylähuulta, jotta myös yläetuhampaat saadaan hyvin puhdistetuksi. Pienen lapsen hampaiden harjaus onnistuu parhaiten vanhemman sylissä. Kokeile mikä asento tuntuu helpoimmalta. Ottamalla lapsi makuuasennossa syliisi saat harjan helposti joka puolelle ja samalla näet, miten harja liikkuu.
Hampaiden pesu onnistuu kun siitä tekee hauskan päivittäisen rituaalin. Hampaita harjatessa voi kertoa tarinaa tai laulaa. Ensiharjaksi sopii pehmeä, pieni harja. Sähköhammasharjaa suositellaan jo pienille lapsille ja siihen kannattaakin totutella varhain. Hammasvälien puhdistus hammaslangalla on tärkeää. Lapsille sopivat parhaiten helppokäyttöiset hammaslankaimet.
Ksylitolin käyttö
Ksylitolituotteet (päiväannos 5g) aterioiden jälkeen auttavat karieksen ehkäisyssä lapsille ja aikuisille. Ksylitolituotteita kannattaa käyttää säännöllisesti jo raskausaikana.
Lapsille sopii purukumia paremmin ksylitolipastillit. Jos lapsi käyttää ksylitolipurukumia se pidetään suussa vain 1-2minuuttia. Ksylitolipastillien käytön voi aloittaa heti kun lapsi osaa imeskellä.
Hampaista huolehtimisen perusteet opitaan jo lapsena
Mitä paremmin päivittäiset rutiinit toistuvat lapsen arjessa – kuten säännölliset ruokailuajat, hampaiden pesu aamuin-illoin sekä säännölliset hammaslääkärikäynnit - sitä helpompaa on näiden rutiinien noudattaminen myöhemminkin. Hyvä hampaiden hoito pienestä pitäen ennustaa merkittävästi pienempää hoidon tarvetta nuoruus- ja aikuisiällä.
Lapsen maitohampaiden kunto ennustaa suhteellisen hyvin suun terveyden tilaa aikuisena. Ennaltaehkäisy on kaikkein tehokkainta hoitoa. Ongelmien ilmentyessä varhainen puuttuminen olisi tärkeää.
Entä jos hammaslääkäri pelottaa?
Nykyaikaisessa hammashoidossa kivunhoidon menetelmät ja ymmärrys sen tärkeydestä ovat kehittyneet. Tärkeää on myös löytää hammaslääkäri, jolle lasten kanssa toimiminen on luonnollista. Kipu ja epämiellyttävät kokemukset lapsuuden hammashoidosta ovat pääsyy hammaslääkäripelkoon myös aikuisiällä.
Vanhemman vastuu hampaiden hoidon rutiinien opettamisessa
Lapsen suun terveydestä huolehtiminen on vanhempien vastuulla. Jo alle kouluikäinen lapsi osaa harjata hampaita, mutta ei vielä osaa puhdistaa niitä niin, että hampaista tulisi puhtaat.
Lasten omaa harjausta tulee kannustaa, mutta vastuun hampaiden hoidosta voi siirtää lapselle aikaisintaan yläkouluiässä. Siihen asti vanhempien tulee siitä huolehtia. Suun ja hampaiston terveyteen on mahdollista vaikuttaa tehokkaasti hampaiden säännöllisellä harjauksella ja hammasvälien putsauksella.
Vaikka hampaiden harjaus olisi kuinka suurta taistelua, on vanhempien pysyttävä lujana. Kun lapsi tottuu säännölliseen harjaukseen ja puhdistukseen jo varhain, hän ymmärtää sen olevan luonnollinen osa päivän kulkua, samoin kuin syöminen ja nukkuminen.
Rintaruokinta ja karies
Rintaruokinta on tärkeää lapsen suun normaalin lihastoiminnan kehitykselle. Se vahvistaa koko suun ja nielun lihaksistoa ja nenähengitystä. Rintaruokinta vaikuttaa suotuisasti myös myöhempään hampaiston, purennan ja leukojen kehitykseen.
Erittäin tiheärytminen rintaruokinta saattaa kuitenkin johtaa hampaiden reikiytymiseen, koska:
- Suuhygienian ylläpito ei ole mahdollista yöllä
- Syljen eritys on voimakkaasti laskenut
- Rintamaito on makeampaa kuin lehmänmaito. Siinä on laktoosia 7.2%, lehmän maidossa 4.5%
Suositusten mukaan lapsi tarvitsee ruokaa yöllä kuuden kuukauden ikään asti. Jotkut haluavat rinnalle öisin vielä vuoden täytettyään, mutta ravitsemuksellista merkitystä äidinmaidolla ei silloin enää ole.
Ravinto- ja juomistottumukset
Ruokajuomaksi sekä janon tyydyttämiseen suositus on hammasterveyden näkökulmasta vesi, vesi ja lisää vettä.
On myös tärkeää pitää kiinni säännöllisistä ateriarytmeistä. Perheen yhteiset ruokailuhetket auttavat pysymään rytmissä. Vaikka hedelmät ovat terveellinen välipalavaihtoehto, on hyvä muistaa, että myös hedelmistä saatava fruktoosi on hampaita vaurioittavaa sokeria.
Lapsen hampaat eivät kestä tiheää ruokarytmiä eivätkä runsasta sokeria. Lapsi oppii vanhemmiltaan. Kun vanhemmat syövät säännöllisesti eivätkä sorru makeisiin herkkuihin liian usein, oppivat lapset hyville tavoille luonnostaan.
Oman kunnan palvelupisteestä tai yksityisestä terveydenhuollosta saa lisää ohjeita ja opastusta suunterveyteen liittyvissä asioissa. Lue lisää lasten hammashoidosta Hammas Mehiläisen sivuilta.
Lähde: Lasten hammashoidon erikoishammaslääkäri Egle Immonen, Hammas Mehiläinen.
Kuuntele myös Kehtaanko kysyä? podcastin jaksot hampaiden hoidosta:
Osa 45 - Lasten hampaiden hoito, vieraana lasten suunhoitoon erikoistunut hammaslääkäri My Blomqvist lasten Mehiläisestä. Jaksossa keskustellaan mm.
- Miten lasten hampaita tulisi hoitaa ja miten lasten hammashoito eroaa aikuisten hampaiden hoidosta?
- Ovatko reiät maitohampaissa vaarallisia ja mikä on pahinta lasten hammasterveyden kannalta.
Osa 56 - Vauvan hampaiden puhkeaminen ja siihen liittyvät vaivat, missä vieraana lasten hammaslääkäri Tarja Siltanen. Jaksossa keskustellaan mm:
- Milloin vauvan hampaiden puhkeaminen alkaa ja millaisia oireita puhkeamiseen liittyy? Ja miten näitä oireita voi hoitaa?
- Mikä merkitys aikuisen suun terveydellä on lapsen kannalta ja miten meidän aikuisten kannattaisi toimia?