ALOITA NYT

Tunnista ylikierrokset ja opi rauhoittamaan kehoasi

jaksaminen stressinhallinta
hermoston rauhoittaminen

Haluatko sinä nauttia jokaisesta vuodenajasta aitona itsenäsi?

Pimeänä vuodenaikana on hyvä rauhoittaa omaakin vauhtia luonnon vetäytyessä myös levolle. On tavallista, että talvella olo ei ole niin energinen, mutta silti samat asiat pitäisi tehdä, jaksaa ja ehtiä.

Puskeminen saattaa johtaa siihen, että kiireisenä ja suorittamalla olo menee kierroksille ja tekeminen tuntuu kuormittavalta. Tulee suoritettua työn lisäksi arkea ja pysähtyminen voi tuntua mahdottomalta. Nyt onkin hyvä aika miettiä, miten rauhoittuminen hyödyttää sinua ja mitä mahdollisuuksia se luo pidemmällä aikavälillä.

 

Näin tunnistat ylikierrokset 

Käyt ylikierroksilla, kun huomaat kehossa ja mielessä:

  • ylivilkasta toimintaa,
  • sähläystä,
  • ärtyneisyyttä,
  • vatsavaivoja,
  • kehon jännitystä,
  • ahdistusta,
  • pakko tehdä -ajatuksia ja
  • kontrollointia.  

Hidastamalla vauhtia keho ja mieli kokevat olevansa turvassa. Aivoissa sijaitseva amygdala, joka toimii hälytyskeskuksena, rauhoittuu laskien kortisolitasoja ja voit tuntea sen vaikutuksen fyysisesti kehossa ja myös ajatusten kevenemisenä. Rauhoittumisen tavoitteena on, että saat itsellesi kepeämmän olon ja joustavuutta mieleen.

 

Vaali hermoston toimintakuntoa 

Rauhoittuminen ja tahdin hidastaminen rauhoittaa hermostoa, antaa tilaa luovuudelle sekä hyvinvoinnille. Hitaampi vauhti antaa aivoille mahdollisuuden löytää tarvittavat keinot ja tavat tekemiselle ja toiminnalle niin, että se tukee juuri sinun vahvuuksiasi. Mitä useammin havainnoit omaa oloasi ja toimintaasi, sitä helpommin huomaat, miten sinulla menee ja pystyt tietoisesti rauhoittumaan.

Olemme hermostomme tuotteita ja hermoston toimintakunto määrittelee sen, miten me koemme ympäröivää maailmaa, mitä ajattelemme, tunnemme ja teemme. Ympäristössä oleva ärsykkeiden määrä kuormittaa jokaista, mutta eri verran. Toiset nauttivat muiden ympärillä olemisesta ja suuremmista ärsykemääristä pidempiä aikoja, kun taas osa jaksaa lyhyempiä hetkiä ja haluaa sen jälkeen vetäytyä hiljaisuuteen ja omiin ajatuksiin.

Mukavatkin asiat tarvitsevat vastapainoksi vähemmän ärsykkeitä ja joutilaisuutta. Kun rauhoitat vauhtia, pystyt nauttimaan hetkestä ja olemaan aidosti läsnä. Jos olet todella kovilla kierroksilla, rauhoittumista joutuu harjoittelemaan.

 

Mikä avuksi ja miten sitä hermostoa voi rauhoittaa?

Rauhoittumiseen on erilaisia yleisesti toimivia keinoja, osa on fyysisiä ja osa mentaalisia. Jooga ja rauhalliset metsäkävelyt rauhoittavat, kuten myös mindfulness-harjoitukset sekä musiikin kuuntelu ja rauhalliset hengittelyt. Kaikki harjoitukset eivät toimi kaikille yhtä hyvin tai tunnu luonnollisista. Osaa harjoituksista pitää tehdä enemmän kuin kerran, jotta niistä alkaa saada pidempiaikaisia tuloksia tai oppii rauhoittumaan ja rentoutumaan harjoituksen aikana.

Aivo- ja hermostotuntemus paranee koko ajan ja toiminnallisen neurotieteen sensomotorinen menetelmä tunnistaa erilaisia hermostoprofiileja - niiden tarpeita ja vahvuuksia. Vahvuudet kartoitetaan kehosta motorisilla liikkeillä ja ovat osa meidän biologiaamme.

Eri profiilien tarpeet näkyvät myös rauhoittumiskeinojen toimivuudessa ja sopivuudessa. Yhdelle voi toimia rauhallinen puuhastelu, toiselle muista huolehtiminen, kolmas haluaa fiilistellä hyvää tunnelmaa ja neljäs saada kirjan luettua loppuun. Tärkeintä on, että ei ole aikapainetta vaan nautit suorittamatta.

Samakin rauhoittumiskeino voi toimia hieman muunneltuna erilaisille profiileille, pelkkä näkökulman vaihtaminen voi riittää: yhdelle tärkeää metsässä on tuntea maa jalkojen alla, toiselle tuoksut ovat tärkeitä ja yhdelle metsän ihastelu.

 

Tunnista supervoimasi

Hermosto ja sen hetkinen vireystila vaikuttaa siihen, tarvitseeko ympärilleen ihmisiä tai haluaako rauhoittua yksin. Toiset jaksavat olla pitkään muiden ihmisten ympäröimänä, kun taas osalle lyhyempikin aika riittää ja haluaa melko pian vetäytyä omiin oloihinsa.

Myös itse tekemisellä on väliä, joku meistä kaipaa sosiaalista kanssakäymistä ja toinen mielellään puuhastelee toisen kanssa juttelematta. Meidän hermostoillamme on monia eroavaisuuksia ja yksi niistä on nopeus. Toisille rauhallinen tekeminen, ajattelu ja toimiminen on supervoima, kun taas toisten hermostot ovat nopeampia ja se näkyy sisäisesti ja ulkoisesti. Tämän takia onkin hyvä tunnistaa, mikä sopii juuri sinun hermostollesi.

Rauhoittuminen hetkeen tekee hyvää ja laskee kierrokset, mutta nopeus on toisten synnynnäinen vahvuus, kun toisilla taas se on jo mainittu rauhallisuus. Hermoston vahvuudet eivät määrittele ketään ihmisenä, vaan parhaassa tapauksessa toimivat kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin navigaattorina.

Minkälaiset tavat sinulle voisivat toimia rauhoittumisessa ja minkä jälkeen sinä oikeasti koet olevasi rentoutunut?

  • Nautitko siitä, että saat huolehtia kaikille hyvän olon yhteisen lautapelin äärellä? Onhan kaikilla juomaa ja hyvä istumapaikka?
  • Onko sinulle tärkeää, että fiilis on oikea ja on hyvä tunnelma? Mitä tarvitset fiiliksen luomiseen ympäristöltä?
  • Haluatko tehdä jotain käsillä? Onko kutominen, askartelu tai muu kevyt pihalla puuhastelu sinun juttusi?
  • Tykkäätkö tavoitteista? Haluaisitko lukea kirjan loppuun tai ratkoa aivopähkinöitä? Kirjoittaa ajatuksia paperille?

 

Mikä näistä toimii sinulle parhaiten? Se mikä toimii sinulle ei välttämättä toimi läheisellesi ❤️.

 

Kaikkea hyvää uuteen vuoteen,

Kukka-Maaria Sysimetsä
neljän lapsen äiti ja vaimo
SensoCoach ja Sensomotorinen valmentaja

Lue lisää: veis.fi

Instagram: @veis_coaching

 

 

Tutustu valmennuksiimme:

Katso kaikki valmennukset