Sektioarven hoito
Sektio, joka tunnetaan vanhalla nimellään keisarinleikkaus, on iso vatsan alueen operaatio, jossa mennään usean lihaskerroksen läpi jotta päästään käsiksi kohtuun. Sektiossa alavatsan iho leikataan vaakasuoraan ns. bikinirajaan auki. Vatsalihasten ja vatsakalvon läpi tehtävät viillot tehdään sen sijaan pystysyyntaan.
Sektioarvet sijaitsevat siis useammassa kerroksessa sekä poikittais- että pystysuunnassa ja tämä kannattaa muistaa arven käsittelyssäkin. Leikkaus on nykyisin turvallinen ja tehdään yleensä spinaalipuudutuksella. Hätätilanteessa sektio tehdään nukutuksessa ja ihoon tehtävä viilto saatetaan silloin tehdä pystysuunnassa. Blogiin on koottu kattava ohjeistus sektioarven hoitoon ja voit halutessasi ladata blogin lopusta äitiys- ja lantionpohjan fysioterapeuttien suunnitteleman, havainnollisen videon jossa ohjeistetaan arven käsittelyä.
Sektioiden osuus synnytyksistä oli 18,4% Suomessa vuonna 2020. (terveyskirjasto.fi)
Sektioarpi ei ole pelkästään kosmeettinen haitta
Sektioarpi voi kiinnikkeillään vaikuttaa koko tuki- ja liikuntaelimistöön. Sektioarpi saattaa aiheuttaa monenlaisia vaivoja ja on hyvin yleistä, ettei näitä vaivoja tunnisteta arvesta johtuviksi. Kireä arpi saattaa aiheuttaa toimintahäiriöitä, mikä voi johtaa kipuihin niin paikallisesti kuin heijastekipuina muualle kehoon. Valitettavan harvoin lääkärikään osaa antaa sektioarvesta lähetteen esimerkiksi fysioterapeutille.
Suurin osa sektion läpikäyneistä naisista jää tutkimuksen mukaan vaille arven hoito-ohjeita ja muita kuntoutusohjeita. Keskivartalon lihakset, mukaanlukien lantionpohjan lihakset, tarvitsevat aktivointia ja vahvistamista synnytyksen jälkeen, oli kyse sitten alatie- tai sektiosynnytyksestä.
Sektioarvesta on todettu ainakin seuraavanlaisia ongelmia:
- tuntopuutokset, kipu ja arven kiristävyys
- ulkonäköhaitat
- erkauman kuntoutumisen hidastuminen ja vatsalihasten aktivoitumisen viivästyminen
- arvessa voi tuntua kiristystä liikuntaharrastuksessa
- siitä voi seurata yhdyntäkipuja ja kiristyksen tunnetta seksiä harrastettaessa
- istuminen voi tuntua ikävältä
- liikkumisen tai pitkän jalkeilla olon jälkeen alavatsassa saattaa tuntua epämääräiseltä, kuin lihastreenin jälkeen
Sektioarpi vaikuttaa kehon tasapainoon
Vatsan alueen lihasten yhteinen tehtävä on tukea vatsaonteloa, sisäelimiä ja selkärankaa. Yhdessä pallean, lantionpohjan ja selän lihasten kanssa vatsalihakset vähentävät selän kuormitusta. Hyvin tyypillinen sektion jälkeinen vaiva onkin selkäkipu, erityisesti alaselän alueella.
Esimerkiksi ylijännittynyt pitkä selkälihas saattaa olla seurausta vatsalihasten epätasapainosta, jota keho yrittää kompensoida. Vanha, jämäkkä tai huonosti liikkuva arpi voi aiheuttaa alaselkäkipuja.
Sektioarven käsittely
Sektiolla synnyttäneen äidin sektioarpi tulisi aina tutkia, sillä kiristävä arpi voi aiheuttaa oireita pitkään. Sopiva aika aloittaa arven käsittely on kolmesta viikosta kolmeen kuukauteen sektiosta. Mikäli kudos ei ole siihen mennessä parantunut, niin aloitusta tulee siirtää.
Jopa 15 vuotta vanhan arven käsittelyn on havaittu helpottavan selkäkipua. Äidin iällä on hoidon tuloksellisuuteen hyvin vähän merkitystä.
Sektioarpea kannattaa käsitellä, vaikka se ei aiheuttaisi mitään oireita. Sektioarpea on suositeltavaa pehmitellä tai edes liikutella kehon faskioita avaavilla liikkuvuusharjoitteilla, vaikka arpi ei aiheuttaisi ongelmia. Tämä vähentää mahdollisten toimintahäiriöiden ja lihasepätasapainon kehittymisen riskiä. Kireä arpi voi aiheuttaa kiputiloja viiveellä vuosienkin jälkeen.
Hyvä ryhti ja hengitys edesauttavat synnytyksestä palautumista
Hyvä, ryhdikäs asento aktivoi ja tuo liikettä keskivartaloon ja sektioarven alueelle. Lisäksi hengitysharjoitukset tuovat liikettä sektioarpeen ja sitä ympäröiviin kudoksiin. Hengitysharjoituksilla voit herätellä myös lantionpohjan lihasten toimintaa raskauden ja synnytyksen jälkeen. Voit huoletta aloittaa lantionpohjan tunnistamisharjoitteet niin pian synnytyksen jälkeen kuin hyvältä tuntuu.
Muista kuitenkin, että raskaiden esineiden nostamista sekä äkkinäisiä liikkeitä tulisi välttää haavan paranemisprosessin aikana, eli noin 6-8 viikkoa sektion jälkeen.
Sektioarven hoito-ohjeet ja arven paraneminen
Arven hoito olisi hyvä aloittaa mahdollisimman pian synnytyksen jälkeen. Alkuvaiheen hoito on tärkeää, koska tällöin arpikudos ei ole vielä ehtinyt kiristyä. Sektioarpea on hyvä liikutella, jotta kiinnikkeiden syntymiseltä vältytään. Hoito aloitetaan aluksi kauempaa arvesta, arpeen koskematta, liikuttelemalla ihoa lempeästi kylkien, rintakehän ja ylävatsan alueelta.
Arpea ympäröivää ihoa liikuttelemalla siihen saadaan liikettä faskiaalisten ketjujen eli sidekudosverkkojen kautta. Tämä parantaa kudosten elastisuutta, aineenvaihduntaa ja hermotusta.
Itse sektioarpeen saa koskea vasta kun se on parantunut ja siisti eli noin kuutisen viikkoa leikkauksen jälkeen. Kuumottavaa ja turvonnutta arpea ei saa kosketella. Arven käsittelyn kanssa ei kannata kiirehtiä, sillä myös ihon alla on parantuvia kerroksia, joita emme näe ja jotka kulkevat eri suuntaan kuin ihon arpi.
Kun haava on siististi arpeutunut, voidaan aloittaa varsinainen arven hoito. Arpea käsitellään aina puhtain sormin ja ilman rasvaamista. Alkuvaiheessa on hyvä pitää otteet rauhallisina ja lempeinä. Tuoreen arven käsittely tulee olla kivutonta eikä käsittely ei saa ärsyttää kudoksia..
Näin käsittelet sektioarpea
Liikuta ihoa kolmella keskimmäisellä sormella ylös ja alas, oikealta vasemmalle ja vasemmalta oikealle. Aluksi ei tehdä venyttäviä liikkeitä van vain kevyttä hierontaa. Koko arpi käsitellään kevyin, pyörittävin liikkein myötä- ja vastapäivään.
Muista käsitellä myös pystyarpi (ihon alla, ei näkyvissä), eli hiero kevyesti myös pystysuuntaan.
Toista hieronta 5-7 kertaa. Painoa voi lisätä vähitellen.
Voit myös ottaa polvet avuksi: Nosta toinen polvi koukkuun ja aseta sormet arven kohdalle. Paina sormilla arpea kun suoristat jalan ja kevennä painoa kun vedät jalan koukkuun. Toista vuorojaloin muutama kerta.
Sektioarpea ei tarvitse käsitellä päivittäin. Muutama kerta viikossa riittää.
Muista käsitellä arpea aina puhtailla sormilla. Öljyä ja rasvaa ei arven käsittelyssä tule käyttää mutta muuten ihoa on hyvä kosteuttaa / öljytä, jotta se pysyy kimmoisana ja joustavana.
Voit ladata alta video-ohjeen sektioarven käsittelyyn:
Vinkki pilatespallon käyttöön sektioarven käsittelyssä:
Voit myös käyttää apunasi pilatespalloa. Asetu vatsallesi ja laita pallo alavatsan alle, sektioarven kohdalle. Anna kehon vajota pallon päälle, niin, että pallo hieroo arpea. Voit keinutella rauhassa puolelta toiselle. Tätä harjoitusta voit tehdä niin pitkään kun haluat ja aina kun siltä tuntuu - kun haava on siisti ja täysin arpeutunut.
Sektioarven käsittelyn muistilista
- 1-3 viikkoa: Haavan annetaan rauhassa parantua, tulehduksen ja turvotuksen rauhoittua. Ihoa voidaan liikutella kevyesti kylkien, rintakehän ja ylävatsan alueelta. Mikäli arven alueella tai sen ympärillä on tulehdukseen viittaavaa kipua, punoitusta tai turvotusta, ei arpea tule käsitellä.
- 3-6 viikkoa: Jos arpi on parantunut normaalisti, voi ihoa alkaa liikutella rauhallisin liikkein vatsan alueelta, mutta useampia senttejä arven ulkopuolella. Liikuta ihoa aina arpea kohti, ei poispäin. Yleensä arpi on muodostunut noin kolme viikkoa leikkauksen jälkeen, mutta arven lopullinen kypsyminen on pitkäaikainen prosessi.
- 8 viikon jälkeen: Arpea voi käsitellä painamalla kevyesti sen päältä alaspäin useampaa sormea käyttäen. Liikuttele tai pyörittele kudosta edestakaisin kaikkiin suuntiin koko arven alueelta.
- 6 kuukautta tai vanhempi arpi vaatii useampia käsittelykertoja. Vanhemman arven käsittely voidaan suorittaa napakammalla otteella eikä sen tarvitse olla täysin kivutonta. Ihanteellista olisi suorittaa käsittely 1-2 kertaa viikossa.
Mikäli arvessa jokin asia mietityttää, voi ja kannattaa kysyä neuvoja esimerkiksi äitiysfysioterapeutilta.
Lisää sektioarven hoidosta ja kehon palautumisen tukemisesta sektion jälkeen löydät Kuntouta keskivartalo® -valmennuksesta. Valmennus sopii niin alateitse kuin sektiolla synnyttäneille.
Lantionpohjan ja syvien vatsalihasten liikkeet sekä liikkuvuusharjoitukset parantavat koko kehon liikkuvuutta ja parhaimmillaan ehkäisevät esimerkiksi keisarinleikkauksen arven kiinnikkeiden muodostumisesta.
Alla muutamia palautteita valmennuksistamme sektiolla synnyttäneiltä:
"Synnytykseni alkoi spontaanisti ja oli pitkä. Lopulta päädyin leikkauspöydälle ja vauva saatiin ulos hätäsektiolla. Tämä kokemus on ollut kaikin puolin raskas, ja uusi oma keho herättää paljon ihmetystä, huoltakin. Erkaumaa minulla on jonkin verran, kurssin aikana erkauma pieneni hieman. Pömppövatsa pieneni ja ryhti parani, lantionpohja tuntuu selkeästi voimistuneen.
Tässä kurssissa erityisesti pidin helposta sitoutumisesta. Päivittäinen treenihetki onnistui helposti vauvan pitkien päiväunien aikana, ja aikaa jäi paljon vielä niiden kotitöidenkin tekemiseen."
"Sektion jälkeen 5kk iässä jo yli 10kg painavan vauvan nostelu oli aikamoista ja otti aikansa ennen kun vatsalihakset löytyivät sekä että niitä 'uskalsi' käyttää. Parannuin loistavasti leikkauksesta mutta pelko oli että tekee jotain liian rajua ja aiheuttaa vahinkoa mutta kurssin alku oli loistava, lempeä mutta samalla tehokas!"
"Minulla on ollut pahimmalta kohdalta yli nyrkin kokoinen vatsalihaserkauma, joka on aiheuttanut välillä selkäkipuja, mutta erityisesti epämukavaa tunnetta ja mahan extraturvotusta (kuin sisäelimet roikkuisivat ja painaisivat ulospäin) ja raskauksien välissäkin minulta välillä tiedusteltiin olenko raskaana. Takanani on yksi suurimahainen raskaus liiallisen lapsivesimäärän vuoksi, kiireellinen sektio, useita keskenmenoja, jotka päätyivät aina kaavintaan, lapsettomuushoidot ja lopulta toinen vauva ja suunniteltu sektio vauvan poikkitilan vuoksi. Vatsani on siis ollut varsin kovilla. Halusin kuitenkin koittaa, voisinko saada parannettua oloani ja kurottua erkaumaa kasaan ja tämä verkkovalmennus on ollut aivan täydellinen! En olettanut, että erkaumani tässä ajassa häviäisi kokonaan tai mahani litistyisi, mutta erkauma on selkeästi lähtenyt kuroutumaan kiinni (enää koko nyrkki ei mahdu) ja tunnen kuinka keskivartaloni on jo tukevampi, eikä selkänikään ole enää kipeytynyt.
Selkeät ohjeet, ihana ja ihmisläheinen tapa tsempata, kannustaa ja huomioida myös elämäntilanne treenin aikana ovat saaneet minut odottamaan innolla päivän treeniä. Huomaan myös innostuneeni tekemään liikkeitä vaunulenkillä tai kesken puuhailun kotona. Suuret lämpimät kiitokset, tällä treeniohjelmalla on ollut jo nyt aidosti elämänlaatua parantava vaikutus ja tästä jatkankin innolla osaan 2"
Lue lisää jo tuhansien naisten valitsemasta Kuntouta keskivartalo® -verkkovalmennuksesta ja ota hyvinvoinnistasi huolehtiminen vaivattomasti osaksi arkeasi! ❤️
Voit ladata alta Kuntouta keskivartalo® valmennuksesta löytyvän, äitiysfysioterapeuttien suunnitteleman videon sektioarven käsittelystä.
Lähde: Rajapuro, Valkkio "SEKTIOARVEN FYSIOTERAPIA. Opas sektiolla synnyttäneille äideille toipumisen tueksi" (2018, Lahden ammattikorkeakoulu).
Lue opas kokonaisuudessaan täältä.
Sektioarven käsittelyohjeet: Mehiläisen äitiysfysioterapeutit Sari Helminen ja Outi Ojala.
Lisätietoa siitä, mitä kehossa ja mielessä tapahtuu synnytyksen jälkeen saat podcastistamme, missä vieraana synnytyslääkäri Aura Pyykönen. Keskustelemme mm. mitä alapään suhteen voi odottaa ja miten repeämiä / episiotomiaa hoidetaan? Millaisia ovat ekat viikot sektion jälkeen? Ja mistä tietää kärsiikö laskeumasta?
Podcast on osa Kehtaanko kysyä podcast sarjaa.