Se toinen eka kerta – seksi synnytyksen jälkeen
Eka kerta synnytyksen jälkeen saattaa pelottaa. Keho on muuttunut ja alapään tilanne huolestuttaa. Monet pelkäävät myös, kykenevätkö enää orgasmiin. Halut saattavat olla pikkuvauva-aikana vähissä. Haluttomuus onkin tuolloin tavallista.
Synnytyksestä palautuminen vie aikaa. Yleinen suositus on, että seksin aloittamisessa odotellaan 4-6 viikkoa synnytyksen jälkeen. Viisainta on aina kuunnella itseään sillä seksi ei ole vain fyysistä vaan myös henkistä.
Kuuntele siis itseäsi. Ja käy kumppanisi kanssa synnytyksen jälkeinen seksikeskustelu, sillä keskusteleminen on tässäkin tilanteessa paras keino selvittää asiaa.
On sitä paitsi ihan OK odottaa. Ulkoapäin tulevista odotuksista ja sometähtien päivityksistä ei kannattaa ottaa paineita.
Muista myös, että seksi on muutakin kuin yhdyntää ja suoritusta. Se on ennen muuta läheisyyttä.
Synnytyksen jälkeen muuttunut alapää
Usein pelätään, että synnytys on löystyttänyt paikkoja mutta myös lantionpohjan kireys saattaa aiheuttaa ongelmia ja esimerkiksi yhdyntäkipuja. Kehon erilaiset jumit, jopa purentalihasten jännitys, vaikuttavat alapäähän. Sekä lantionpohjan treeni että lantionpohjan rentoutus ovat siis tärkeitä.
Myös limakalvojen kuivuus saattaa lisätä kipua. Liukuvoide tai vaikka kookosöljy on hyvä apu.
Emätin palautuu normaaliin kuntoonsa muutamien viikkojen tai kuukausien kuluttua synnytyksestä. Repeämät ja traumat saattavat joissain tapauksissa johtaa seksuaaliseen haluttomuuteen, joten asiasta kannattaa puhua asiantuntijoiden kanssa sillä apua on saatavilla – vaikka synnytyksestä olisi jo kulunut aikaa.
Miten nauttia seksistä synnytyksen jälkeen?
Miten sitten oppia nauttimaan seksistä, kun keho on muuttunut ja esimerkiksi rinnoista valuu maitoa tai alapäästä voi lirahtaa pissaa? Eritteitä ei kannata pelätä, ne kuuluvat seksiin. Uskalla myös ottaa arat asiat puheeksi kumppanisi kanssa. Ja muista antaa itsellesi myös aikaa. Ole lempeä itsellesi.
Muista myös, miten hienon työn kehosi on tehnyt. Se ei ole mennyt rikki vaan täyttänyt tehtävänsä. Raskaus ja synnytys ovat osa naiseutta ja monelle ne ovat kokemuksia, joiden kautta saa yhteyden sisäiseen jumalattareensa.
Entä voiko harrastaa seksiä samassa huoneessa missä vauva nukkuu? Aivan pieni vauva ei reagoi seksin ääniin mitenkään. Isommat lapset saattavat kyllä herätä kesken vanhempien petipuuhien ja se saattaa olla heille jopa pelottava kokemus, joka on hyvä ottaa huomioon.
Parisuhdetta rassaava haluttomuus
Mitä tehdä haluttomuudelle, jos se alkaa rassata parisuhdetta? Haluttomuus voi olla ohimenevä tilanne, josta ei kannata huolestua. Se voi johtua hormonien vaihtelusta tai siitä, että keho tuntuu vieraalta. Väsymys vaikuttaa paljon myös. Muuttuneeseen kehoonsa kannattaakin tutustua rauhassa. Muista myös, että lantionpohjan eli ilolihasten treenaaminen voi parantaa myös seksuaalista nautintoa. Treeni vaikuttaa paitsi seksistä nauttimiseen, myös itsetuntoon, jolla silläkin on valtava vaikutus seksiin.
Lue lisää lantionpohjan lihaksista ja tee lantionpohjan tunnistamisharjoitus.
Nolot emätinpierut
Entä ns. emätinpierut, joista harva kehtaa puhua mutta joita joskus pääsee? Emättimeen saattaa jäädä ilmaa, joka sitten pörisee ulos seksiä harrastaessa tai vaikka joogatessa. Asiaa ei kannata hävetä. Sen voi kuitata naurulla. Pimppihän se siinä kiittelee!
Muista muuten, että seksin harrastaminen virtsarakon ollessa täysi, on huono idea, sillä siitä saattaa olla seurauksena hiiva- tai virtsaputkentulehdus. Pissalla kannattaa käydä ennen petipuuhia ja myös niiden jälkeen.
Klikkaa Kehtaanko kysyä -podcasteihin tai kuuntele Seksi ja kehon muutokset synnytyksen jälkeen alta. Video on osa podcastia.