Synnytyksen jälkeen äidin mieli on kovilla
Äidin mielestä ja mielialasta huolehtiminen niin raskaana ollessa kuin synnytyksen jälkeenkin on äärimmäisen tärkeää. Raskauden aikana moni asia saattaa huolettaa ja jos tuntuu, ettei ahdistavista ajatuksista pääse irti, kannattaa niistä puhua jo raskausaikana. Synnytyksen jälkeen lähes kaikkien äitien mieli myllertää myös täysin luonnollisesti, sillä raskauden aikaiset hormonitasot ovat liki satakertaiset normaaliin verrattuna.
Synnytyksen jälkeen hormonitasot laskevat samaan aikaan kun imetyshormonit ja valvominen pyörittävät jokaisen juuri synnyttäneen naisen elimistöä ja mieltä. Osalla mielialaoireista on täysin luonnollinen tarkoitus, mutta jos tuntuu, että psyykkinen vointi huononee tai jatkuu matalana pidempään kuin muutaman viikon, on tärkeää hakea apua.
Äidit irti synnytysmasennuksesta Äimä ry:n koulutus- ja viestintäkoordinaattori Inka Kansi kertoi synnytyksen jälkeisestä masennuksesta Kehtaanko kysyä podcastin jaksossa 61 - Synnytyksen jälkeinen alakulo ja masennus.
Moni on kuullut Baby Bluesista, mutta entä jos oireet jatkuvat pidempään?
Lähes kaikki odottavat äidit saavat tietoa synnytyksen jälkeisestä baby bluesista ja osaavat siihen varautua. Baby bluesin kokee jopa 80% äideistä ja se on osa luonnollista äidiksi kasvamista. Se on eräänlainen herkistymisen tila, jossa synnyttänyt äiti herkistyy vastaanottamaan vauvan viestejä ja huolehtimaan jälkikasvustaan.
Baby blues alkaa yleensä noin 3-10 päivän kuluessa synnytyksestä. Äiti voi huomata olevansa alavireinen, mielialat vaihtelevat ja kaikki itkettää, äiti voi myös kokea esimerkiksi unihäiriöitä ja ruokahaluttomuutta.
Tila on täysin luonnollinen ja tarkoituksenmukainen ja se menee yleensä ohi muutamassa päivässä tai viikossa. Jos oireet jatkuvat, pahenevat tai menevät joksikin aikaa ohi mutta palaavat, voi olla syytä epäillä synnytyksen jälkeistä masennusta.
Jopa 20% äideistä sairastuu synnytyksen jälkeiseen masennukseen
Yksittäistä syytä sairastumisen takana on usein vaikea sanoa, mutta tärkeintä on tietää, ettei tila ole itseaiheutettu ja siihen on saatavissa apua. Apua kannattaa hakea mahdollisimman nopeasti, sillä odottaminen voi pahentaa oireita ja vastaavasti pidentää toipumisaikaa.
Synnytyksen jälkeisen masennuksen oireita ovat muun muassa:
- voimakas väsymys,
- univaikeudet,
- ahdistunut ja huolestunut olo,
- ärtyneisyys,
- elämänilon katoaminen,
- epävarmuus omasta äitiydestä ja ylihuolehtivuus lapsesta,
- mielialan lasku ja
- erilaiset pelot ja pakkoajatukset liittyen vauvaan.
Lisäksi äidillä voi olla paniikkioireita, ongelmia seksuaalisuuden alueella sekä erilaisia fyysisiä vaivoja, jotka joskus kätkevät masennuksen taustalleen.
Ensisijainen hoitotaho alle 1-vuotiaan vauvan äidille on aina neuvola. Ihan ensimmäiseksi olisi siis tärkeää kertoa olostaan neuvolassa. Mikäli neuvolakäyntiä ei ole tulossa lähiaikoina, voi neuvolaan myös milloin tahansa soittaa.
Neuvolan kautta voidaan tehdä lähete lääkärille ja tarjota muita mahdollisia tukipalveluita, kuten käyntejä neuvolapsykologilla. Voi myös olla tarpeen pohtia esimerkiksi kotiavun vastaanottamista.
Meiltä Äimältä saa monipuolisesti vertaistukea. Äimän yli 60 vertaistukiäitiä ohjaavat vertaistukiryhmiä, päivystävät vertaistukipuhelimessa ja -chatissa sekä tarjoavat yksilöllistä vertaistukea. Vertaistuki on ihan tutkitusti tehokas tukimuoto, mutta se ei koskaan saa jäädä ainoaksi tukimuodoksi. Äimän vertaistuki siis toimii julkisen terveydenhuollon rinnalla täydentävänä apuna.
Vauva-ajan psykoosit
Synnytyksen jälkeisistä mielialahäiriöistä rankin ja jo nimelläänkin hätkäyttävä on niin sanottu äitiys- eli lapsivuodepsykoosi. Me Äimässä puhumme mieluiten vauva-ajan psykooseista, sillä edelleenkään Suomessa kaikki äidit eivät saa tässä tilanteessa tarkkaa diagnoosia vaan puhutaan yleisemmin psykoosista, mikä vaikeuttaa vertaistuen luo löytämistä.
Harva tietää, että naisen elämänkaarella suurin mahdollisuus psykoosiin sairastumiselle on juurikin synnytyksen jälkeen. Riski on jopa 23-kertainen verrattuna mihin tahansa muuhun hetkeen naisen elämässä.
Monelle vauva-ajan psykoosiin sairastuneelle äidille sairaus voi olla elämän ensimmäinen mielenterveyden ongelma ja siksi se usein yllättää. Yleisesti riski sairastua vauva-ajan psykoosiin on kuitenkin varsin pieni, sillä siihen sairastuu noin noin 1-2 synnyttäjää tuhannesta. Sairaus alkaa yleensä noin kymmenen päivän sisällä synnytyksestä.
Vauva-ajan psykoosia ja synnytyksen jälkeistä masennusta ei välttämättä ihan alkuun osata erottaa toisistaan, sillä ensioireet voivat olla samantyyppisiä. Edetessään psykoosin oireet ovat kuitenkin huomattavasti selkeämmät kuin masennuksen.
Mistä tunnistaa vauva-ajan psykoosin?
Vauva-ajan psykoosi käynnistyy yleensä itkuisuutena, tunne-elämän epävakautena, levottomuutena, uupumuksena, nukkumattomuutena vs. väsymättömyytenä (äiti ei tunne itseään väsyneeksi, vaikka nukkuu vain muutaman tunnin yössä), korostuneena ”touhukkuutena” ja euforisuutena.
Vähitellen oirekuvaan astuvat myös epäluuloisuus, sekavuus ja hajanaisuus, erilaiset aistiharhat ja harhaluulot. Todellisuudentaju häiriintyy ja ajatukset ja puhe voivat ilmetä tulvana. Äiti voi olla hyvin ärtynyt ja itsetuhoinen ja vauvan hyvinvointi voi olla äidille pakkomielteisen tärkeää.
Vauva-ajan psykoosiin sairastuneen äidin on hakeuduttava hoitoon välittömästi, sillä kyseessä on psykiatrinen hätätilanne. Tässä kohtaa myös äidin ympärillä olevien niin ammattilaisten kuin läheistenkin rooli korostuu, sillä äiti itse ei välttämättä huomaa tilanteensa vakavuutta. Yleensä äiti tarvitsee sairaalahoitoa eikä voi olla vastuussa vauvan hoidosta, mutta ihanteellisinta olisi, jos äiti ja vauva voisivat olla yhdessä hoidon aikana.
Rajuudestaan huolimatta suurin osa äideistä toipuu oikealla hoidolla lapsivuodepsykoosista hyvin ja kykenee toimimaan äitinä. Tärkeää on saada myös jälkihoitoa ja neuvontaa. Äimällä on oma vertaistukiryhmänsä lapsivuodepsykoosin läpikäyneille äideille.
Kuka tahansa äiti voi sairastua
Synnytyksen jälkeinen masennus voi tulla kenelle tahansa eikä sitä voi välttämättä estää, vaikka mitä tekisi. Nopealla avun hakemisella voi kuitenkin lyhentää sairauden pahenemista tai toipumisaikaa. Älä siis mieti asioita yksin, vaan ota yhteyttä terveydenhuoltoon. Kuka tahansa äiti voi sairastua, mutta tästä sairaudesta myös toivutaan. Yksin ei tarvitse jäädä!
Äimä ry tarjoaa vertaistukea ja neuvontaa uupuneille, ahdistuneille ja masentuneille äideille. Äimän tukea saadakseen ei tarvita diagnoosia, vaan äidin oma kokemus avun tarpeesta riittää. Apua voi saada halutessaan myös nimettömästi.
Inka Kansi ja Laura Piirainen, Äimä ry
Lisää raskauden aikaisesta ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta sekä muista mielenterveyden häiriöistä löydät Äimän sivuilta.
Lue mm. blogiteksti siitä mitä tehdä jos kertaalleen masennuksen sairastaneena uudelleen sairastuminen pelottaa.
Kehtaanko kysyä podcastin jaksossa 14 Masennus ja vanhemmuus kuulet Helmin tarinan. Helmi on sairastanut työuupumusta ja masennusta ja päätyi tekemään ennakoivan lastensuojeluilmoituksen jo ennen lapsensa syntymää.