by Riina Laaksonen July 01, 2019 2 min read

Seksuaalisuus on toiveaihe valmennuksissamme ja se koskettaa varmasti jokaista äitiä ja vanhempaa vauva-arjessa. Seksuaalisuus on tärkeä osa parisuhdetta ja siihen heijastuvat hyvin voimakkaasti niin kehon kuin mielenkin hyvinvointi, jonka vuoksi se on luonnollinen osa valmennuksiamme.

Muuttuneella kehonkuvalla ja mahdollisesti kovia kokeneilla kudoksilla sekä hormonien vaikutuksella on kaikilla oma vaikutuksensa seksuaalisuuteen ja seksielämään, jotka on hyvä huomioida. Monesti jo asioiden tiedostaminen auttaa ja kun oman asioiden päässä pyörittelyn sijaan pääsemme vielä jakamaan mieltä askarruttavat tai myllertävät asiat kumppanin kanssa, saattaa tuntua siltä kuin taakka putoaisi hartioilta. 

 

Pikkulapsiarki koettelee parisuhdetta

Etenkin pikkulapsiarki on parisuhdetta ja sen seksuaalisuutta koetteleva vaihe. Jo uuden vauvan, persoonan tulo perheeseen muuttaa sen dynamiikkaa. Synnyttäneelle äidille tilanne on myös uusi kehollisesti. Oma keho saattaa tuntua hyvinkin vieraalta eikä kehosta huolehtimiseen aina riitä aikaa tai voimia. Etenkin jos nainen itse ei koe omaa kehoaan viehättäväksi ja hyväksytyksi, on sitä vaikea hyväksyä myöskään kumppanilta. Sen vuoksi naisen on hyvä tutustua omaan, muuttuneeseen kehoonsa myös itse ja hyväksyä se tosiasia, että jokainen raskaus ja synnytys muokkaa kehoa. Toki itse voi vaikuttaa jonkin verran siihen, mitkä muutokset jäävät pysyviksi, mutta on muistettava oman jaksamisen rajat ja oltava itselle armollinen. Älä siis vaadi itseltäsi tai keholtasi liikaa tai liian pian. 

 

Läheisyys, kosketus ja arkihellyys

Koska pikkulapsivaihe saattaa olla hyvinkin stressaavaa, kiireistä ja vähäunista aikaa elämässä, on usein parisuhteessa seksiä tärkeämpää läheisyys ja toisen huomioon ottaminen. On tavallista, että seksuaalinen halu voi tässä elämänvaiheessa olla pareilla hyvinkin eritasoista. Seksistä puhuminen parisuhteessa on tärkeää molemmin puolisen tyytyväisyyden kannalta. On hyvä muistaa, että seksin ”puute” parisuhteessa on ongelma vain jos se parille tai sen jommallekummalle osapuolelle on ongelma. Mikäli molemmat osapuolet suhteessa ovat tyytyväisiä, niin asiat ovat kunnossa. Ei ole mitään standardia tai keskivertoa, minkä mukaan seksielämää tulee elää.

Kuuntele minun ja lääkärikeskus Mehiläisen seksuaalineuvoja ja terveydenhoitaja, Anne Paseniuksen, keskustelu seksuaalisesta halusta ja sen puutteesta sekä siitä, millä tavalla näitä asioita olisi hyvä lähestyä ja mihin Anne useimmiten vastaanotollaan törmää.

Alla viisi vinkkiämme seksuaaliseen haluun ja/tai sen puutteeseen suhtautumiseen pikkulapsivaiheessa.

Annen ja Riinan viisi vinkkiä:

 1. Avoin puhuminen ja kommunikaatio

 2. Tutustu itseesi ja arvosta itseäsi

 3. Älä vaadi itseltäsi liikaa
 4. Ole armollinen itseäsi ja elämäntilannettasi kohtaan

 5. Tiedosta, että pikkulapsiaika on ohimenevä vaihe

Saimme Treeni, ravinto ja hyvinvointi -valmennukseemme mukaan kaksi aihealueen asiantuntijaa; seksuaaliterapeutti Pauliina Flangin ja terveydenhoitaja ja seksuaalineuvoja Anne Paseniuksen. Olen tästä huippuiloinen! Aiheet, joita Annen ja Pauliinan kanssa käsittelemme on koottu suoraan valmennustemme palautteista, useimmiten kysytyistä kysymyksistä sekä Annen ja Pauliinan vastaanotoilta. Valmennuksessa käsittelemme mm.

 • seksuaalista halua ja sen puutetta ja entä jos halut eivät kohtaa
 • kivun vaikutusta seksuaalisuuteen
 • kuinka olla yhtä aikaa nainen, kumppani ja äiti
 • milloin on hyvä aika aloittaa seksi synnytyksen jälkeen
 • muuttunut alapää synnytyksen jälkeen
 • peloista puhuminen, turvallisuus ja luottamus

Valmennuksessa lisäksi lihaskunto- ja keskivartalotreenejä sekä ohjeita terveelliseen ruokavalioon ja synnytyksen jälkeiseen painonhallintaan. 

Riina Laaksonen
Riina LaaksonenAlso in Artikkelit

Lääkärin näkökulma - Heikentynyt lantionpohja altistaa laskeumalle ja aiheuttaa monenlaista vaivaa
Lääkärin näkökulma - Heikentynyt lantionpohja altistaa laskeumalle ja aiheuttaa monenlaista vaivaa

by Nordic Fit Mama July 11, 2019 4 min read

Lantionpohjan ongelmien syntymisen ehkäisy ja jo ilmenneiden ongelmien hoito on erittäin tärkeää, sillä tiedetään hyvin, että lantionpohjan vaivat voivat merkittävästi laskea naisen elämänlaatua ja työkykyä. Lantionpohjan vaivat myös usein rajoittavat naisen aktiivisuutta muillakin elämän osa-alueilla (esim. urheiluharrastukset ja seksielämä).
Lue lisää
LEHDISTÖTIEDOTE: Riina Laaksonen the Nordic Startup School Best Startup Reward -voittaja
LEHDISTÖTIEDOTE: Riina Laaksonen the Nordic Startup School Best Startup Reward -voittaja

by Riina Laaksonen June 26, 2019 1 min read

“Yrittäjyys ei ole työtä. Se on osa minua”, Riina sanoo. Nordic Fit Mama on syntynyt hänen halustaan auttaa ihmisiä olemaan terveempiä ja voimaan paremmin. Hän tuntee vaikeuksienkin keskellä kiitollisuutta siitä, että hänellä on tähän mahdollisuus.

Lue lisää
Stressitesti äideille
Stressitesti äideille

by Nordic Fit Mama June 20, 2019 2 min read

Stressi on mukana elämässä monessa kohtaa. Kun perheeseen syntyy uusi perheenjäsen, se on stressitekijä koko perheelle, vanhempia ja lapsia myöten. Stressin oireita voivat olla mm. ahdistus, ärtyneisyys ja itkuherkkyys. Fyysisinä oireina voi esiintyä mm. tulehduksia, erilaisia kiputiloja ja suolisto-ongelmia.
Lue lisää

Liity Nordic Fit Mama yhteisöön