by Riina Laaksonen November 15, 2018 2 min read

Miten lantionpohjan lihakset, vatsan lihaksen ja keskivartalon kunto liittyvät tyydyttävään seksielämään? Jos keskivartalon lihakset eivät ole kunnossa ja vartalo ei tunnu omalta, on sillä suuri vaikutus siihen, millainen olo meillä on itsestämme. Jos tunnemme olomme joksikin muuksi kuin omaksi itseksemme omassa vartalossamme, heijastuu se luonnollisesti myös siihen, kuinka seksuaalisiksi itsemme miellämme tai kuinka koemme toisen ihmisen kosketuksen.

Lantionpohjan lihasten ja syvien vatsan lihasten kunto vaikuttaa seksielämään monella tavalla. Jos hermotus on heikentynyt, esim. leikkauksen, arpikudoksen tai muun vaurion johdosta, saattaa tuntoaistikin poiketa normaalista. Jos lantionpohjaan ei saada kunnon kontrollia, tai siellä on jatkuva jännitys päällä, vaikuttaa sekin siihen, kuinka tunnemme. Jatkuvasti jännittynyttä lantionpohjaa voi verrata esim. puutuneeseen raajaan, jos makaamme kätemme päällä niin, että käsi puutuu, tuntuu se tunnottomalta ja sitä on vaikea hallita.


Hormonit hyrräävät raskausaikana ja synnytyksen jälkeen, mutta jokaisen kokemus on yksilöllinen

Raskausaikana toiset tuntevat olonsa erityisen hehkeiksi, mutta on myös paljon ihmisiä, joiden oloa kuvastaa paremmin hikinen, virttynyt muumi. Tällöin seksi ei välttämättä ole ensimmäisenä ajatuksissa. Jos näin on, kannattaa hyvää mieltä ja oloa hakea sellaisista asioista, jotka tuottavat itselle hyvää ja joista saa positiivista energiaa. Se kasvattaa hyvää kokemusta omasta itsestä ja ehkä sen jälkeen seksikään ei enää tunnu kokonaan poissuljetulta vaihtoehdolta. Fyysinen läheisyys, ilman seksiä, saattaa myös tuottaa hyvää mieltä, joten yhden asian ei aina tarvitse johtaa toiseen.

Synnytyksen jälkeen monet jännittävät seksiä. Monille seksin aloittaminen tuntuu kuin edessä olisi uudestaan eka kerta. Vartalo on muuttunut ja kokemus omasta vartalosta on muuttunut. Jotkut kuvaavat tilannetta siten, että kun alapää on ”räjähtänyt” kertaalleen, ei voi yhtään kuvitella, miltä seksi tuntuu, tuntuuko se miltään, vai sattuuko se? Tilannetta helpottaa, jos kumppanin kanssa pystyy puhumaan asioista ja kertomaan jännityksestä. Monesti jo se rentouttaa. Jos lihakset ovat kovin jännittyneet, voi nauttiminen olla hankalaa. Useimmat naiset kokevat orgasmin ainoastaan silloin, kun ovat täysin rentoutuneita.


Anna aikaa ja ole armollinen

Rentojen hetkien löytäminen vauva- ja pikkulapsiarjessa voi olla haastavaa. Kun seksi täytyy aikatauluttaa etukäteen ja spontaanius ei kerta kaikkiaan ole mahdollista, saattaa nauttiminenkin olla vaikeaa. Uudelle elämäntilanteelle, itselle ja kumppanille kannattaa olla armollinen ja rehellinen. Yhteisiä hetkiä ja hyviä fiiliksiä itsestä ja toisesta on kuitenkin tärkeä järjestää, sillä homma ja parisuhde eivät pysy kasassa tai ainakaan hyvinä ihan itsestään.

Oman hankaluutensa tilanteeseen saattaa tuoda se, että miehen ja naisen tarpeet saattavat olla hyvin erilaiset pikkulapsiarjessa. Todennäköisesti vauva on naisen rinnalla/sylissä/iholla paljon, joten voi olla, että nainen kokee tarvitsevansa aikaa ja tilaa vain itselle. Miehen, joka mahdollisesti käy töissä ja saa näin ollen ”omaa aikaa” monta tuntia päivässä voi olla tätä vaikea ymmärtää. Synnyttänyt nainen tarvitsee myös aikaa tulla sinuiksi muuttuneen kehonsa kanssa. Raskaus ja synnytys, mahdollinen suuri leikkaus, eli sektio ja imetys ovat isoja asioita ja muuttavat naisen kehoa ja kehon tuntemusta ja mahdollisesti sen hyväksymistä. Paras apu tähänkin tilanteeseen on se, jos asioista pystytään keskustelemaan avoimesti. Edellä mainittuja asioita voi miehen olla vaikea ymmärtää, sillä mies ei koskaan käy vastaavia muutoksia läpi. Ymmärrystä helpottaa, jos asioista ja tunteista puhutaan.


Tsemppiä ihanat naiset! Vauva- ja pikkulapsiaika on pidemmällä perspektiivillä ohikiitävä. Armollisuus, hyväksyntä, avoimuus, rehellisyys ja lempeys ovat koodisanoja sille, että kaiken hässäkän keskellä nautitaan elämästä. 

 

Lue lisää lantionpohjan lihaksista ja seksistä sekä 7 myyttiä lantionpohjan lihaksistaMehiläisen blogista. 

 

Riina Laaksonen
Riina LaaksonenAlso in Artikkelit

Lantionpohjan treeni synnytyksen jälkeen + tunnistamisharjoitus
Lantionpohjan treeni synnytyksen jälkeen + tunnistamisharjoitus

by Riina Laaksonen March 05, 2019 2 min read

Usein naisilla on kiire päästä treenaamaan raskauden ja synnytyksen jälkeen. Paras tapa aloittaa on lantionpohjan lihasten aktivointi. Vaikka kiire entisiin treeneihin olisi kova, pidemmällä tähtäimellä paras (ja nopein!) tapa saavuttaa aiempi treenirytmi on edetä pikkuhiljaa, aloittaen lantionpohjasta ja syvistä keskivartalon lihaksista.

 

Read More
Seksi synnytyksen jälkeen
Seksi synnytyksen jälkeen

by Riina Laaksonen February 04, 2019 2 min read

Lantionpohjan lihaksia harjoittamalla voidaan estää lantion pohjan veltostumista, sillä treenaamattomat lihakset alkavat heikentyä. Lihasten harjoittelu lisää myös seksuaalista kiihotusta ja mielihyvän tunnetta, sillä emättimen supistaminen yhdynnän tai itsetyydytyksen aikana onnistuu paremmin vahvojen lihasten avulla.
Read More
Eroon virtsankarkailusta
Eroon virtsankarkailusta

by Riina Laaksonen January 21, 2019 2 min read

Synnytyksen jälkeinen virtsankarkailu, tiputtelu tai lirahtelu on aihe, mistä mielummin vaietaan. Se on epämukavaa, hävettävää ja vaikuttaa luonnollisesti naisen itsetuntoon. On ikävää varustautua lenkille lähtiessä pikkuhousunsuojalla ihan vaan varmuuden vuoksi
Read More

Liity Nordic Fit Mama yhteisöön